Într-un context de vânzările pe piețele de acțiuni dezvoltate, și bursa românească și-a accentuat declinul. Dobânzile ridicate la nivel internațional precipită ieșirile de fonduri, iar aceasta se resimte și la nivel regional.
Săptămâna de ranzacționare de la Bursa de Valori București începe cu o sesiune de scăderi puternice, deși la debut investitorii au încercat să stabilizeze piața. După ora 13.00, activarea unor ordine de vânzare ceva mai mari au prăbușit, însă, piața.
“S-a ajuns și la noi cu panica”, spune Dragoș Mesaroș, director de tranzacționare la SSIF Goldring din Târgu Mureș. “Până acum am fost feriți de panica asta.”
CITEȘTE ȘI PROFIT NEWS TV Maratonul de Educație Financiară – Bogdan Maioreanu, eToro: Cu cât ești mai tânăr, cu atât ai mai mult timp să acumulezi avere. În domeniul investițiilor importantă este învățarea continuăÎn contextul unui rulaj de 46,31 milioane lei (9,37 milioane euro), indicele compozit BET-XT a coborât cu 2,45% și indicele reprezentativ BET a suferit un recul de 2,53%, până la nivelul de 10.622,15 puncte care deja trece sub ultima valoare de închidere de la vânzările precipitate de declanșarea conflictului din Ucraina în cursul lunii martie.
Titlurile Băncii Transilvania (TLV) au depășit chiar în amplitudine ansamblul pieței, cu o scădere de 2,86%, până la prețul de 17,00 lei/acțiune, pe fondul unor schimburi însumând 9,29 milioane lei.
Nici titlurile producătorilor de energie – care au ținut piața relativ stabilă la etapa de aversiune la risc din primăvară – nu au fost ferite de apetitul de vânzare al investitorilor, acestea având pe linie deprecieri severe: -2,40%, până la prețul de 0,4060 lei/acțiune, pentru titlurile OMV Petrom (SNP), care au avut cele mai mari tranzacții ale zilei, de 12,57 milioane lei, -3,45%, până la prețul de 39,15 lei/acțiune, pentru titlurile Romgaz Mediaș (SNG), care au întrunit o activitate de 4,69 milioane lei, -3,64%, până la prețul de 41,00 lei/acțiune, pentru titlurile Nuclearelectrica (SNN), ceu aui adunat transferuri de 3,94 milioane lei.
CITEȘTE ȘI PROFIT NEWS TV Maratonul de Educație Financiară – Aurel Bernat, BT AM: Românii trebuie să învețe să cumpere acțiunile și când sunt la discount, așa cum procedează cu televizoarele și mașinile“Din păcate s-a ajuns și cu cu panica la noi; nu se mai tine cont de rezultate, nu se mai ține cont de nimic…”, spune Mesaroș de la Goldring. “Dobânzile au influențat destul de mult, în momentul de față, tot ce se întâmplă în piețele externe.”
Pe segmental financiar, titlurile BRD Groupe Société Générale (BRD) au scăzut cu 3,73%, până la prețul de 11,36 lei/acțiune, și titlurile Fondul Proprietatea (FP) au pierdut 0,33%, până la prețul de 1,7960 lei/acțiune, ambele pe volume depășind cu puțin reperul de 2 milioane lei. Ultimul simbol chiar s-a aflat “pe verde” în mare parte a sesiunii, fiind ancorat de perspectiva listării Hidroelectrica, societate din portofoliu, dar și de știrea privind o achiziționare a CEZ Vânzare de către producătorul de energie hidro.
CITEȘTE ȘI Se răzgândește statul? Fondul Proprietatea lasă oficial deschisă varianta listării Hidroelectrica și în străinătate“Fondurile se retrag de pe toate piețele din Europa de Est”, spune Mesaroș de la Târgu Mureș, în opinia căruia nu are legătură cu Ucraina și cu contextul unei fugi a capitalului către dolar. Nu numai că moneda americană se întărește, dar aceasta poartă o dobândă din ce în ce mai mare. Banca centrală a SUA a majorat dobânda-cheie cu 75 de puncte de bază dintr-un singur foc săptămâna trecută și a ancorat așteptări pentru o dobândă de 4,4% până la finalul anului.
Titlurile de stat americane au un randament de 4,1% la scadența de 1 an, de 4,2% pentru maturitate de 2 ani și pe 10 ani dobânda anualizată este de 3,75%. “E greu să te lupți cu dobânzile astea, ținând cont că se întărește și dolarul”, spune Mesaroș. Brokerul amintește că fondurile de investiții s-au finanțat cu -0,25%, -0,30%, -0,40% în euro și au făcut investiții în piață. “Banii aceia, în momentul de față, se retrag”, mai spune brokerul amintind că retragerile fondurilor reprezintă pur și simplu rezultatul unor închideri de credite și nu le pasă de preț.
La BVB, ținta unor exacerbări ale vânzărilor au fost și alte 2 titluri cu tranzacții de peste 1 milion de lei: -6,38%, până la prețul de 0,4990 lei/acțiune, pentru titlurile TeraPlast Bistrița (TRP), și -5,11%, până la prețul de 6,3100 lei/acțiune, pentru titlurile Electrica (EL).
CITEȘTE ȘI ANALIZĂ 20 de grafice care relevă că piața AeRO de la BVB “a înghețat”. Cauzele și când poate veni “dezghețul”Ancorat de titlurile Fondul Proprietatea, indicele financiar BET-FI a pierdut numai 0,75%, până la nivelul de 47.119,42 puncte, însă indicele energetic BET-NG a suferit un declin sever, de 3,01%.
Scăderile din piață reflectă și așteptări negative față de o viitoare recesiune. De exemplu, indicele de sentiment față de mediul de afaceri german arată astfel de neîncredere față de perspectivele economice. “Era jos; a venit și mai jos”, spune Mesaroș. “E greu să fac o estimare. Piețele în următoarele 3-6 luni de zile mă aștept să fie – chiar dacă vom avea reveniri – un trend de scădere”, a conchis brokerul.