Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale (MADR) a anunțat miercuri că pe 30 iunie se lansează sesiunea de depunere a proiectelor în cadrul submăsurii privind „Înființarea grupurilor de producători în sectorul pomicol”, cu o alocare de totală de 1,98 milioane euro, din cadrul Programului Național de Dezvoltare Rurală 2014 – 2020 (PNDR 2020).
”Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale anunță lansarea, în data de 30 iunie 2020, a sesiunii de depunere a proiectelor în cadrul submăsurii 9.1a - Înființarea grupurilor de producători în sectorul pomicol, cu o alocare de totală de 1.985.644 euro. Obiectivele submăsurii 9.1a vizează îmbunătățirea performanțelor generale ale exploatațiilor pomicole, o mai bună integrare pe piață a producătorilor primari, creșterea veniturilor producătorilor prin comercializarea în comun a producției, crearea și promovarea lanțurilor scurte, precum și respectarea standardelor comunitare de mediu si climă, siguranță alimentară etc”, a informat ministerul.
28 noiembrie - Profit Financial.forum
Beneficiarii sunt grupurile de producători din sectorul pomicol, care se încadrează în definiția IMM-urilor și care au fost recunoscute oficial de către autoritatea competentă înainte de solicitarea sprijinului, dar după 1 ianuarie 2014, scrie News.ro.
Alocarea va fi destinată cheltuielilor rezultate din înființarea și funcționarea grupurilor de producători din sectorul pomicol, prevăzute în planul de afaceri necesare pentru atingerea obiectivelor propuse.
Sprijinul public nerambursabil acordat este de 100% din cuantumul sprijinului și nu poate să depășească 10% din valoarea producției comercializate în primii cinci ani și suma maximă de 100.000 euro/an.
Detaliile cu privire la condițiile de eligibilitate, tipul sprijinului și principiile de selecție le puteți regăsi în Ghidul Solicitantului aferent submăsurii 9.1 a „Înființarea grupurilor de producători în sectorul pomicol”, care a fost aprobat și este publicat pe site-ul Agenției pentru Finanțarea Investițiilor Rurale (AFIR).
La rândul său, AFIR a anunțat miercuri că a publicat versiunea finală a Ghidului Solicitantului pentru submăsura 9.1a „Înființarea grupurilor de producători în sectorul pomicol”, din cadrul Programului Național de Dezvoltare Rurală 2014 – 2020 (PNDR 2020).
Ghidul solicitantului a suferit câteva modificări care au ca scop corelarea prevederilor procedurale interne cu legislația în vigoare și, totodată, simplificarea procesului de depunere a cererii de finanțare.
Totodată, a fost eliminată și obligativitatea ștampilării documentelor, conform HG 226/2015, cu modificările și completările ulterioare.
Spre deosebire de sesiunile precedente, solicitantul nu mai este obligat să depună cazierul judiciar și certificatul de atestare fiscală, aceste documente fiind obținute de AFIR prin consultarea bazei de date a celor două instituții emitente, în baza protocoalelor semnate și cu acordul beneficiarului. Solicitarea acestor documente la dosarul cererii de finanțare se va face doar în situația în care AFIR nu poate obține aceste documente din baza de date.
Un solicitant poate depune o singură cerere de finanțare în aceeași sesiune de depunere proiecte, cu respectarea condițiilor de eligibilitate.