EXCLUSIV Agricultura "verde" a prins rădăcini pe 2% din suprafața agricolă a României

EXCLUSIV Agricultura "verde" a prins rădăcini pe 2% din suprafața agricolă a României
scris 1 mai 2016

Suprafața cultivată ecologic a crescut cu aproape 40% în ultimii cinci ani, de la 182.706 hectare în 2010 la 251.000 de hectare în 2015, se arată într-un document guvernamental obținut de Profit.ro.

Din cele 23,8 milioane de hectare cât reprezintă teritoriul României, suprafața agricolă utilizată în exploatațiile agricole este de circa 13,3 milioane de hectare. Astfel, culturile ecologice reprezintă 2% din suprafața agricolă utilizată.

Urmărește-ne și pe Google News

Și numărul agricultorilor care au optat pentru această nișă a crescut simțitor în ultimii cinci ani. Documentul citat precizează că, în perioada 2010-2015, numărul total de operatori certificați în sistemul de agricultură ecologică a crescut de patru ori, ajungând la finalul anului trecut până la 11.260.

Evenimente

28 noiembrie - Profit Financial.forum

"Pentru extinderea agriculturii ecologice, agricultorii trebuie să adopte sisteme de producție bazate pe un management integrat al solului și al apei, precum și folosirea îngrășămintelor organice cu o capacitate crescută de retenție a apei. Aceste produse, deși se adresează unui segment de piață mai restrâns, au prețuri mai ridicate și pot aduce beneficii mai mari, în special fermelor de mici dimensiuni, care pot respecta cerințele de certificare", menționează aceeași sursă.

EXCLUSIV LISTA Guvernul pregătește atacul asupra Comisiei Europene cu brânză, fructe, covrigi, carne și miere CITEȘTE ȘI EXCLUSIV LISTA Guvernul pregătește atacul asupra Comisiei Europene cu brânză, fructe, covrigi, carne și miere

În contextul creșterii numărului de operatori ecologici, promovarea acestui tip de produse specifice are la bază, printre altele, educarea consumatorului român și creșterea vizibilității acestora pe piețele internaționale.

"Alături de vinuri, turism și meșteșuguri, agricultura ecologică este abordată ca un factor sinergic pentru dezvoltarea rurală. Strategia de export pentru agricultura ecologică pune accent pe sectorul apicol, precum și produsele vitivinicole, cu precizarea obiectivelor și a țărilor țintă", potrivit documentului guvernamental.

Majoritatea celor care au optat pentru o certificare ecologică sunt mici producători, însă vin puternic din urmă și companiile mari. Unul dintre cele mai vizibile segmente în acest sens, este cel al laptelui, unde companii precum Napolact, LaDorna, Monor sau Olympus și-au extins gamele cu sortimente bio.

La nivelul Uniunii Europene, principalele cinci țări după suprafața destinată culturilor ecologice erau, la nivelul anului 2011: Spania cu 1,8 milioane de hectare, Italia cu 1,1 milioane de hectare, Germania cu un milion de hectare, Franța cu 970.000 de hectare și Marea Britanie cu 630.000 de hectare. Suprafața totală de culturi ecologice la nivelul UE era de 9,6 milioane de hectare, iar peste 225.000 de producători ecologici erau înregistrați la acea dată.

viewscnt
Afla mai multe despre
culturi ecologice
suprafata cultivata