Directorul executiv al Asociației Crescătorilor de Vaci “HolsteinRo”, Ionuț Lupu, a afirmat că fermierii vând litrul de lapte între 2,1-2,5 lei, în timp ce în supermarket prețul litrului de lapte variază între 6,9 și 9,5 lei. El a precizat că în România laptele este cu 30% mai scump la raft decât în Europa Centrală.
Ionuț Lupu a explicat, la Prima News, cât costă prețul unui litru de lapte la fermieri.
28 noiembrie - Profit Financial.forum
“Fermierii vin după anul 2022 când seceta și războiul din Ucraina au generat costuri foarte mari la nivel de producție. Dacă anul trecut vorbeam de 3,2-3,4 lei pe litrul de lapte, ăsta era prețul de vânzare, la doar șase săptămâni, adică acum suntem nevoiți să vindem litrul de lapte la 2,1- 2,4, 2,5 lei în cele mai bune cazuri, cu amenințarea că prețul se va duce în 1,7-1,9 lei la poarta fermei. De aici încep o serie de discuții cum reușim noi, în condițiile în care producem litrul de lapte între 2,5-2,9 lei, să supraviețuim pentru o perioadă, nu se știe cum. După Postul Paștelui nu știm dacă cu siguranță consumul va reveni”, a afirmat Ionuț Lupu.
El a făcut o comparație cu ceea ce se întâmplă în Europa Centrală.
“Un alt aspect extrem de important este faptul că, dacă am face o comparație între ceea ce se întâmplă între Europa Centrală și Europa de Est, acolo unde la raft un litru de lapte este aproximativ 1,2-1,25 euro, ceea ce înseamnă 6-6,2 lei pe litrul de lapte, vedem că la noi în supermarketuri prețul laptelui variază între 6,9, dar cel mai mare volum de lapte se află în jur de 8,7-9,5 lei. Vorbim de 30% lapte mai ieftin în Europa de Vest și vorbim de 30% costuri mai mari pe care le avem în momentul de față, dar pe care supermarketul și procesatorii pe filieră nu vor să le acopere, ceea ce va duce inevitabil la falimentul fermierilor români. E o problemă doar de timp”, a mai explicat directorul executiv al Asociației Crescătorilor de Vaci “HolsteinRo”.
Întrebat de unde apare această diferență de preț, Ionuț Lupu a răspuns: “Lăcomia supermarketurilor, în momentul de față, este la un nivel cu mult mai mare decât ne putem închipui. Atât timp cât nu există disponibilitate nici măcar de a transparentiza o serie de costuri și de marje pe care supermarketurile le au în momentul de față, noi, fermierii, am pus de fiecare dată pe tavă cu toată deschiderea tot ceea ce se întâmplă în fermele noastre, de la costuri, de la probleme. Toți știu în permanență ceea ce se întâmplă cu laptele materie primă. Noi în permanență ne dezbrăcăm de toate informațiile, pe când de partea cealaltă există rigiditate și există avocați care vor trage de fiecare dată câte un oblon. E o lipsă totală de transparență și o lipsă totală de respect față de consumator atât timp cât în România este un lapte cu 30% mai scump la raft decât un lapte plătit de un consumator spaniol, atunci lucrurile sunt foarte clare, în condițiile în care noi producem un lapte sub costurile de producție și un lapte care este în momentul de față sub media europeană”, scrie News.ro.