Deficitul României în comerțul cu produse agroalimentare a crescut cu aproape 66% în primul trimestru din acest an, comparativ cu perioada similară din 2020, până la 755,34 milioane de euro, potrivit datelor furnizate de Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale (MADR).
În primele trei luni din 2020, deficitul înregistrat în comerțul cu produsele agroalimentare a fost de 455,5 milioane de euro, scrie Agerpres.
Pe relația cu Uniunea Europeană, România a consemnat un deficit de 1,154 miliarde de euro în primul trimestru din acest an, însă în comerțul cu țările extracomunitare a înregistrat un excedent de 398,93 milioane de euro. Anul trecut, în perioada analizată, deficitul pe schimburile intra-comunitare s-a apropiat de 963 de milioane de euro, în timp ce pe țările terțe excedentul a depășit ușor 507 milioane de euro.
Potrivit datelor statistice, România a exportat, în perioada ianuarie - martie 2021, produse agroalimentare, în valoare de 1,74 de miliarde de euro, în scădere față de perioada similară din 2020, când încasările din exporturile în țările intra și extracomunitare au au depășit de 1,97 miliarde de euro.
Pe de altă parte, pentru importurile de produse agroalimentare s-au cheltuit în primele trei luni ale anului 2020 mai mult de 2,49 miliarde de euro, în timp ce, în perioada similară din 2020, sumele au fost ușor mai scăzute, totalizând 2,43 miliarde de euro.
Conform datelor MADR, în topul alimentelor exportate care au adus cele mai multe încasări în primul trimestru din 2021 au fost: porumbul, cu un total de 405,38 milioane de euro, semințele de floarea-soarelui (173,45 de milioane euro), grâu și meslin (170,28 milioane de euro), țigările de foi, trabucuri și țigarete (158,25 milioane de euro) și alte tutunuri și înlocuitori de tutunuri (74,88 milioane de euro).
Porumbul ocupă prima poziție și în top 5 produse importate în perioada ianuarie - martie 2021, cu o valoare de 157,86 milioane de euro, urmat de carnea de porc proaspătă refrigerată sau congelată - 123,13 milioane de euro. De asemenea, în primul trimestru s-au mai cheltuit aproape 103 milioane de euro pe produse de brutărie, patiserie și biscuiți, 94,46 milioane de euro pentru preparate folosite în hrana animalelor și 92,07 milioane de euro pentru preparate alimentare nedenumite.
România a încheiat anul 2020 cu un deficit de aproape două miliarde de euro în comerțul cu produse agroalimentare, în condițiile în care importurile au urcat până la 8,9 miliarde de euro, iar exporturile s-au diminuat până la 6,9 miliarde de euro, conform datelor MADR.
CITEȘTE ȘI Gebruder Weiss face încă un pas spre digitalizare și lansează și în România portalul myGW dedicat clienților"Seceta pedologică din anul agricol 2019-2020 a afectat sectorul agroalimentar atât în ceea ce privește producțiile, cât și exporturile, astfel încât deficitul balanței comerciale cu produse agroalimentare în anul 2020 a fost de 1,937 miliarde euro, în creștere cu 58,1% față de 2019. Adâncirea deficitului schimburilor agroalimentare a fost determinată, în special, de scăderea puternică a exporturilor de grâu, porumb, semințe de floarea-soarelui și boabe de soia", susțin reprezentații Ministerului Agriculturii.
Numai cu statele UE, deficitul a depășit 3,175 miliarde de euro (2,654 miliarde de euro în 2019), în timp ce excedentul înregistrat cu țările extracomunitare a coborât la 1,236 miliarde de euro anul trecut, de la 1,428 miliarde de euro în 2019.
Valoarea exporturilor s-a diminuat cu 2,9% în 2020, însumând 6,99 miliarde de euro, în timp importurile au crescut din punct de vedere valoric cu 6%, până la 8,92 miliarde de euro.