Un raport șocant despre un hobby doar pentru elite: Oamenilor le place să ucidă, corupția a invadat industria vânătorii de trofee

Un raport șocant despre un hobby doar pentru elite: Oamenilor le place să ucidă, corupția a invadat industria vânătorii de trofee
scris 3 iul 2021

Un raport șocant plasează Europa pe locul doi în topul importatorilor mondiali de trofee de vânătoare privind specii protejate, pe cale de dispariție.

Raportul a centralizat o situație a trofeelor importate în perioada 2014 – 2018 și a avut la bază o cercetare realizată de Humane Society International (HSI). Raportul a evidențiat că importurile au vizat în cei cinci ani 15.000 de trofee, unele provenind de la specii protejate, aflate pe cale de dispariție.

Urmărește-ne și pe Google News
Cum au crescut olandezii de la FERM afacerile din România CITEȘTE ȘI Cum au crescut olandezii de la FERM afacerile din România
Evenimente

28 noiembrie - Profit Financial.forum

Potrivit cercetării, au fost în medie 2.982 de importuri de la specii protejate, 52% dintre importuri fiind făcute de Spania, Germania și Danemarca. În perioada analizată, rata importurilor a crescut cu aproape 50%. Speciile protejate importate se refereau la lei africani, elefanți africani, rinoceri negri, gheparzi sau zebre. De altfel, UE este cel mai mare importator de gheparzi din lume, scrie Euronews, preluat de Digi 24.

Pe lista importatorilor importanți sunt și Austria, Suedia, Franța, Ungaria, Cehia și Slovacia.

Vânătoarea, un hobby de elită

Animalele sunt împușcate în timpul călătoriilor efectuate în străinătate și aduse în UE, cheltuielile incluzând călătoria, licențele și importul. Costul ridicat la care se ajunge arată că această "distracție" este disponibilă numai pentru elita bogată, spune Adeline Fischer, manager în cadrul HSI.

Gebruder Weiss face încă un pas spre digitalizare și lansează și în România portalul myGW dedicat clienților CITEȘTE ȘI Gebruder Weiss face încă un pas spre digitalizare și lansează și în România portalul myGW dedicat clienților

"Este vorba despre oameni cu case cu mașini și case scumpe, care văd activitatea asta distractivă", semnalează Fischer: "Cu cât animalul este mai cu atât devine mai scump. Un leu crescut în captivitate este mai ieftin, împușcarea costă câteva mii de euro, dar pentru rinocerii negri, aflați pe cal de dispariție, doar împușcarea costă până la 100.000 de euro".

Cifra de 2.982 de trofee este însă doar  estimare, pentru că cifra reală a animalelor împușcate și importate este cel mai probabil mult mai mare, spun reprezentanții HSI.

"Suntem șocați de această cifră. Oamenilor le place să ucidă pentru că probabil doar asta îi face să se bucure când iau altă viață", a spus Adeline Fischer.

Industria vânătorii de trofee, invadată de corupție

Cei mai mari exportatori de trofee de vânătoare sunt Namibia, Africa de Sud, Canada, Rusia, Argentina, Kârgâzstan și Statele Unite. Industria este susținută printr-un lobby puternic, potrivit HSI: "Este o industrie imensă, cu un lobby puternic și cu foarte mulți bani. Acești oameni nu plătesc doar pentru uciderea animalelor, ci și călătoriile și mâncarea".

Statul vine cu tichete sociale pentru sprijin educational, ajutor atât pentru familii, dar și pentru retailerii loviți de pandemie. Cum poți intra în program CITEȘTE ȘI Statul vine cu tichete sociale pentru sprijin educational, ajutor atât pentru familii, dar și pentru retailerii loviți de pandemie. Cum poți intra în program

Se susține adesea că vânătoarea de trofee aduce beneficii comunităților sărace și că aproximativ 200 de milioane de dolari ajung astfel la comunitățile africane sărace. Cu toate acestea însă, HSI susține că doar 3% din profituri se îndreaptă către comunitățile locale.

Organizația atrage atenția că industria vânătorii pentru trofee provenind de la specii pe cale de dispariție este una coruptă, în care cei care se îmbogățesc sunt tot cei bogați, care dețin zone unde vânătoarea se poate desfășura și care primesc autorizații în acest sens.

"Această industrie este foarte strâns legată de corupție și de guvernele care acordă autorizații. Este o industrie foarte coruptă. Este timpul să interzicem o relicvă a trecutului colonial", susține organizația, care avertizează că vânătoarea de trofee reprezintă amenințări reale pentru speciile de animale și poate provoca chiar dispariția acestora.

viewscnt
Afla mai multe despre
vanatoare
coruptie