Afacerea de familie americană Fall Creek, unul dintre cei mai mari cultivatori de afini din lume, intră pe piața românească și își pregătește prima pepinieră, pe un teren de circa 50 de hectare din Moara Vlăsiei cumpărat de la dezvoltatorul imobiliar Portland Trust, care avea în plan să construiască aici 400 de case. Operațiunea, anunțată anterior de Profit.ro, a fost confirmată acum oficial.
Este acum confirmat că Portland Trust, unul dintre cei mai activi dezvoltatori imobiliari din România, vinde un teren de 50 de hectare în Moara Vlăsiei către FallCreek, cel mai important furnizor mondial de material săditor de afine, tranzacție care marchează un moment semnificativ în expansiunea FallCreek pe piața europeană, precum și o diversificare a portofoliului Portland Trust către investiții și oportunități pe segmente noi.
28 noiembrie - Profit Financial.forum
Terenul achiziționat va fi locul noii pepiniere de afine de ultimă generație a FallCreek, planificată să devină un hub central pentru inovația în producția de material săditor de afine. Această mișcare strategică va consolida capacitățile lanțului de aprovizionare al FallCreek, asigurând furnizarea de plante de afine de înaltă calitate cultivatorilor din întreaga Europă, este arătat.
Fall Creek a fost fondată în 1948 de Dave și Barbara Brazelton în statul american Oregon și este activă acum în 8 țări de pe 5 continente.
„Achiziția acestui teren în Moara Vlăsiei este o parte esențială a strategiei noastre de creștere. Suntem entuziasmați să aducem expertiza noastră în Europa și să contribuim la peisajul agricol al regiunii, ținând cont de potențialul României pe acest segment. Suntem bucuroși că Portland Trust a împărtășit viziunea noastră " a declarat Burgert van Dyk, EMEA Regional Director în cadrul FallCreek.
Grupul are peste 700 de angajați și cultivă în jur de 50 de milioane de plante anual.
CITEȘTE ȘI Fondul forestier național s-a majorat„Am sesizat o creștere continuă în ultima perioadă în Europa, Orientul Mijlociu și Africa (EMEA), iar când am făcut o analiză de piață, am ajuns la concluzia că Europa de Est este în expansiune.
Am investigat țările din Europa de Est să vedem de unde este cel mai adecvat să ne începem extinderea în regiune și am ales România, pentru că este bine amplasată, aproape de rute majore, până și limba a constituit un avantaj în detrimentul țărilor vecine care folosesc alfabetul chirilic.
Din perspectivă operațională, România este situată strategic, este o țară membră a Uniunii Europene și a bifat toate căsuțele cu cerințele noastre“, a declarat anterior, într-un interviu acordat în exclusivitate Profit.ro, Burgert van Dyk, director regional Fall Creek, responsabil de EMEA.
Grupul american a înființat anul trecut compania românească Fall Creek Farm and Nursery Romania și, ulterior, a ajuns la o înțelegere cu Portland Trust pentru achiziția unui teren arabil de circa 50 de hectare localizat în Moara Vlăsiei din nordul Bucureștiului. Terenul este amplasat la sud de pădurea Brânzeasca și la nord de satul Gagu.
Proprietara terenului este o companie deținută de Robert Neale și Mark Vydra - fondatorii Portland Trust, unul dintre cei mai mari dezvoltatori de clădiri de birouri din România, Timothy John Duffill, general counsel al aceleiași companii imobiliare, și Karl-Heinz Hauptmann, fost director în cadrul Merrill Lynch London și unul dintre acționarii producătorului de vin Alira din Constanța.
Investitorii imobiliari aveau în plan să construiască pe acest teren un ansamblu rezidențial cu circa 400 de case individuale. Au avut și un Plan Urbanistic Zonal în acest sens, însă proiectul nu a mai fost început.
Reprezentanții Fall Creek se așteaptă să încheie în decurs de o lună tranzacția cu Portland Trust și deja se pregătesc de organizarea primei etape de producție care presupune realizarea unor sere pe o suprafață de circa 10 hectare din terenul achiziționat.
„Investiția inițială va fi în jurul a 10 milioane de euro, sumă care include prețul terenului și dezvoltarea primei faze de producție, adică circa 3,4 milioane de plante de afin anual.
Ținta noastră este avem prima recoltă în 2025, pentru a o vinde în 2026. La început vom avea nevoie de 50-80 de angajați permanenți, iar în sezon putem ajunge până la 100 de persoane, dacă nu creștem producția față de nivelul planificat acum. Vom începe recrutările pentru un manager de producție și pentru un director executiv pe țară“, a adăugat Burgert van Dyk.
Arbuștii și tufele de afin produse în Moara Vlăsiei vor fi vânduți cultivatorilor din România și din orice altă țară se înregistrează cerere, însă intenția este de a deservi Europa de Est. Cert este că Fall Creek nu va realiza o altă pepinieră în țările vecine, ci va exporta produsele din România în regiune.
CITEȘTE ȘI FOTO Producătorul Villa Vinèa extinde crama din Mureș cu 2 milioane euro, inclusiv cu subvenții„Istoric s-a dovedit că începeam cu o suprafață de teren prea mică când accesam o nouă piață. De această dată am decis să facem invers și am cumpărat un teren mai mare, pe care nu trebuie să îl folosim imediat integral. Vom vedea cum se dezvoltă piața și ne vom adapta. Vrem să dezvoltăm și o componentă de cercetare și dezvoltare în Moara Vlăsiei“, explică van Dyk.
Fondatorii Fall Creek, Dave și Barbara Brazelton, sunt încă activi la nivelul consiliul director al companiei, iar la nivel executiv sunt doi CEO: Oscar Verges și Cort Brazelton, ultimul fiind și membru al familiei.
Sora lui Cort, Amelie Aust acționează ca președinte executiv al consiliului director. Acționarii sunt toți membrii ai familiei.
Dave și Barbara Brazelton, fondatorii Fall Creek
Fall Creek este prezentă în 8 țări: Chile, Peru, Mexic, SUA, Africa de Sud, Spania, Țările de Jos și China.
Strategia dezvoltatorului imobiliar Portland Trust, susținut de unul dintre cele mai mari fonduri de pe Wall Street, prevede vânzarea proprietăților construite la scurt timp după închirierea lor. Spre exemplu, cel mai recent, vânzarea Expo Business Park către S Immo pentru 117 milioane de euro, a treia cea mai mare tranzacție a anului 2022, a ridicat încasările istorice ale Portland Trust din tranzacționarea proprietăților dezvoltate în România la peste 650 milioane de euro.