China a stabilit că firme din Țările de Jos, Franța și Italia sunt vizate de investigația anti-subvenții privind importurile de produse lactate din Uniunea Europeană, după ce oficialii din aceste țări au votat pentru impunerea tarifelor vamale suplimentare la importurile de vehicule electrice chinezești, transmite Reuters.
În august, Ministerul chinez al Comerțului a anunțat că "a decis să demareze o anchetă antidumping cu privire la anumite produse lactate importate din Uniunea Europeană, începând cu data de 21 august 2024. Solicitarea de a demara o investigație a venit de la China Dairy Association și China Dairy Industry Association, în numele industriei locale de lactate, iar ancheta este așteptată să se încheie în decurs de 12 luni", scrie Agerpres.
28 noiembrie - Profit Financial.forum
Detaliile privind investigația au venit după ce în 4 octombrie statele membre UE au votat în favoarea taxelor introduse de UE pentru vehiculele electrice provenite din China.
Țările de Jos, Franța și Italia au votat în favoarea tarifelor, în timp ce Belgia s-a abținut.
Ministerul chinez al Comerțului a informat că va folosi mostre colectate de la Elvi Co Ltd (Franța ), FrieslandCampina Nederland B.V., FrieslandCampina Belgium N.V. și firma italiană Sterilgarda Alimenti SPA în ancheta sa.
Companiile au fost selectate pe baza volumelor de export, a structurii produselor și a distribuției geografice, au precizat autoritățile de la Beijing.
Conform datelor autorității vamale chineze, UE este a doua sursă de export a Chinei pentru produsele lactate, după Noua Zeelandă. Anul trecut, blocul comunitar a exportat în statul asiatic produse lactate în valoare de 1,7 miliarde de euro, conform datelor Eurostat.
În septembrie, Comisia Europeană a inițiat o acțiune în instanță, la Organizația Mondială a Comerțului (OMC), împotriva lansării de către China a unei investigații anti-subvenții la anumite produse lactate importate din blocul comunitar.
"Este pentru prima dată când UE a decis să conteste o investigație în stadiu inițial. Acțiunea UE a fost determinată de un model repetat, prin care China inițiază măsuri de apărare comercială, pe baza unor acuzații îndoielnice și a unor probe insuficiente, într-o perioadă scurt de timp. Prin inițierea contestației, Comisia Europeană își respectă angajamentele de a apăra cu fermitate interesele industriei lactatelor din blocul comunitar și a Politicii Agricole Comune (PAC), contra procedurilor abuzive", se arată într-un comunicat al Executivului comunitar.
Astfel, Bruxelles-ul dă asigurări că a urmărit cu atenție investigația, încă de la început, cooperând deplin cu producătorii UE de lactate și autoritățile statelor membre UE.
CITEȘTE ȘI Sărbători de iarnă mai costisitoare anul acesta. Cu cât va crește prețul cărnii de porcConsultările solicitate luni de UE reprezintă primul pas în procedurile de soluționare a litigiilor prevăzute de OMC. Dacă nu se va ajunge la o soluție satisfăcătoare, UE ar putea solicita o comisie înființată de OMC pentru a decide asupra acestei investigații.
Comisia Europeană și-a exprimat încrederea că aceste programe de subvenții sunt pe deplin în linie cu reglementările internaționale și nu provoacă pagube industriei lactatelor din China.
Conform analiștilor, investigația demonstrează intenția Beijingului de a contracara suprataxele introduse de Bruxelles pentru vehiculele electrice provenite din China. Produsele agricole și alimentare sunt deseori vizate pentru bariere comerciale