Midiile invadează lacurile din Elveția, acoperind plasele de pescuit și amenințând fauna locală

Midiile invadează lacurile din Elveția, acoperind plasele de pescuit și amenințând fauna locală
Profit.ro
Profit.ro
scris astăzi, 14:14

Midiile au invadat lacurile din Elveția și acoperă adeseori plasele de pescuit, amenințând totodată fauna locală întrucât consumă cantități mari de plante microscopice, denumite "fitoplancton", informează Reuters.

Pescarul Claude Delley scutură rama metalică a plasei sale de pescuit, lovind-o de partea laterală a bărcii lui de pe Lacul Neuchatel din Elveția, încercând astfel să desprindă zecile de midii mici și maronii care s-au agățat de ochiurile plasei, scrie Agerpres.

Urmărește-ne și pe Google News
CIECH va vinde unele activități din România CITEȘTE ȘI CIECH va vinde unele activități din România
Evenimente
15 octombrie - Eveniment Profit Health.forum
31 octombrie - Maratonul de Educație Financiară
5 noiembrie - Gala Profit – Povești cu Profit... Made in Romania
14 noiembrie - Maratonul Agriculturii

Unele cad în apă, dar cele mai multe rămân agățate. Carapacele ascuțite ale acestor viețuitoare - o specie invazivă cu răspândire rapidă, originară din Marea Neagră - distrug plasa de pescuit, ceea ce înseamnă că el trebuie să o înlocuiască de două ori mai des decât o făcea în trecut.

"Nu există nicio soluție. Odată ce midia s-a agățat de plasă, ea rămâne acolo", a declarat Claude Delley.

Și nu este vorba doar despre plasele de pescuit. Midiile Quagga au blocat și conducte subacvatice. Stephane Jacquet, membru al unei echipe de cercetători care studiază această specie, a spus că a văzut raci indigeni elvețieni, a căror populație este în declin, în timp ce erau acoperiți cu aceste viețuitoare, riscând să se sufoce.

De asemenea, midiile consumă cantități uriașe de plante microscopice, denumite "fitoplancton", lăsând astfel mai puțină hrană pentru celelalte viețuitoare din lacurile elvețiene.

"Toate categoriile biologice și toate verigile majore din lanțul trofic pot fi afectate", a declarat Stephane Jacquet, care lucrează pentru laboratorul INRAE CARRTEL din Thonon-les-Bains, situat la sud de Lacul Neuchatel.

Midiile au fost detectate pentru prima dată în Elveția în fluviul Rin, în apropiere de Basel, în 2014. De atunci, ele s-au răspândit și au colonizat cel puțin șase lacuri elvețiene, inclusiv Lacul Geneva.

Deficitul contului curent a crescut cu aproape 30% CITEȘTE ȘI Deficitul contului curent a crescut cu aproape 30%

Populația de midii, o specie care are puțini prădători, este pe cale să se înmulțească de până la 20 de ori în Elveția în următoarele două decenii, potrivit unui studiu realizat în 2023 de Institutul de cercetări acvatice Eawag și de universități elvețiene, bazat pe tendințele observate în Marile Lacuri din Statele Unite începând din anii 1980.

Aceste midii sunt deja prezente în Franța și în Germania.

Nu se cunoaște cu exactitate modul în care a fost invadat fiecare lac elvețian, dar larvele de midii se pot răspândi în râuri sau în torenți și pot fi introduse apoi în noi corpuri de apă atunci când sunt mutate bărci sau echipamente.

Odată instalată în acel corp de apă, specia se multiplică rapid, un singur individ fiind capabil să producă sute de mii de larve.

"Când ne uităm sub apă, putem vedea că specia are o colonizare exponențială, foarte importantă, deoarece aceste ecosisteme sunt de acum complet acoperite, de la suprafață și până în adâncuri", a declarat Stephane Jacquet.

Unele lacuri elvețiene au fost cruțate, inclusiv Lacul Zurich și Lacul Lucerna. În anumite zone, autoritățile elvețiene analizează în prezent posibilitatea de a impune noi reguli privind curățarea și transportul bărcilor pentru a opri răspândirea midiilor.

viewscnt
Afla mai multe despre
midii
elvetia