Canah, unul dintre cei mai mari procesatori de cânepă din Europa: Și 2021 va fi afectat de pandemie, dar am planificat o creștere a afacerilor. După 12 luni, circa 40% din angajați depistați pozitiv, dar echipa a atins un nivel de imunitate de 33%

Canah, unul dintre cei mai mari procesatori de cânepă din Europa: Și 2021 va fi afectat de pandemie, dar am planificat o creștere a afacerilor. După 12 luni, circa 40% din angajați depistați pozitiv, dar echipa a atins un nivel de imunitate de 33%
scris 10 mar 2021

Producătorul de alimente și cosmetice din semințe de cânepă Canah International, deținut de omul de afaceri Dan Lăzărescu, mizează în acest an pe o creștere a business-ului, susținută de exporturi pe piețele vest-europene și în SUA.

“Pornim de la premisa că și anul 2021 va fi afectat de pandemie, dar ne-am planificat o creștere a cifrei de afaceri (…) Exporturile noastre reprezintă aproximativ 80-85% din total, principalele piețe pot diferi de la un sezon la altul, dar ele sunt formate din Germania, SUA, Olanda, Anglia și Franța”, a declarat pentru Profit.ro directorul executiv al companiei, Lourand Kertmegi.

Urmărește-ne și pe Google News
Cum ajută un copil de 4 ani dezvoltarea unui business online CITEȘTE ȘI Cum ajută un copil de 4 ani dezvoltarea unui business online
Evenimente

28 noiembrie - Profit Financial.forum

Canah procesează anual peste 2.000 de tone de semințe de cânepă, fiind unul dintre cei mai mari procesatori de profil din Europa. Materia primă folosită provine din surse diferite, atât din România cât și din importuri din Franța, Croația, Lituania, Olanda și China.

În 2019, afacerile companiei însumau 28,29 milioane de lei (6 milioane de euro), iar profitul 3,17 milioane lei.

Miracolul digitalizării: declarațiile online nu se mai depun la etajul 2 CITEȘTE ȘI Miracolul digitalizării: declarațiile online nu se mai depun la etajul 2

Kertmegi spune că și afacerile, și profitul Canah au fost în creștere anul trecut, dar în piața locală s-a simțit un regres în lunile martie și aprilie, din cauza pandemiei COVID.

Compania are o unitate de producție la Salonta, în județul Bihor, construită în 2007 cu fonduri SAPARD, și de la începutul pandemiei aplică o serie de măsuri care au făcut ca activitatea să nu aibă de suferit în ultimele 12 luni: munca de acasă, decalarea schimburilor de producție, pentru a nu fi prea mulți oameni în același timp în același spațiu, și teste PCR pentru fiecare angajat o dată la 2 săptămâni.

Cum pot antreprenorii să își salveze firmele chiar de la faliment CITEȘTE ȘI Cum pot antreprenorii să își salveze firmele chiar de la faliment

Bilanțul după 12 luni arată că circa 40% din angajați au fost depistați pozitiv (și s-au autoizolat pentru 20 de zile, împreună cu colegii), echipa Canah avea în noiembrie un nivel de imunitate de 33%, iar în toată această perioadă firma a funcționat la parametri normali.

Costul acestor măsuri au fost de 120.000 de lei pe întregul an 2020.

Directorul Canah speră ca și legislația românească să fie modificată pentru a corespunde noilor reglementări ale Comisiei Europene privind produsele din cânepă industrială. Schimbările legislative încurajează folosirea părții verzi din planta de cânepă industrială, pentru obținerea unui ulei cu conținut sporit de CBD, benefic atât pentru alimenție cât și pentru cosmetice. Majoritatea țărilor membre își adaptează reglementările conform noilor directive și creează astfel condiții favorabile dezvoltării acestei industrii.

VIDEO PROFIT TV Vasile Godîncă-Herlea, Impetum Group: Firmele cu datorii au la îndemână mai multe metode de restructurare și trebuie să le acceseze cât mai rapid pentru a nu croniciza boala CITEȘTE ȘI VIDEO PROFIT TV Vasile Godîncă-Herlea, Impetum Group: Firmele cu datorii au la îndemână mai multe metode de restructurare și trebuie să le acceseze cât mai rapid pentru a nu croniciza boala

Canah comercializează batoane cu semințe din cânepă, produse cosmetice, pudră proteică, semințe decorticate și uleiuri.

Canah International este al treilea business dezvoltat de Dan Lăzărescu. El este cunoscut pentru că, în anii '90, a pus bazele firmei de serivicii medicale Rombel Medical (devenită Medicover) și companiei de IT Total Soft.

Totodată, în 2019 Lăzărescu a înființat un fond de investiții dedicat proiectelor IT, alături de mai mulți parteneri (printre care Ion Nestor, partener fondator al casei de avocatură NNDKP, și Dumitru Becșenescu, care controlează grupul Antares, cu afaceri în distribuția de produse petroliere, transport, turism și imobiliare).

viewscnt
Afla mai multe despre
canah
exporturi