Unul dintre cei mai mari fermieri din România, Dimitrie Muscă, avertizează că prețul cărnii de porc s-ar putea dubla în următoarea perioadă, din cauza scumpirii energiei, a furajelor și din cauza pestei porcine africane, care a redus efectivele de animale, iar în țară s-ar mai produce doar 15% din consumul de carne.
Directorul Combinatului Agroindustrial (CAI) Curtici, Dimitrie Muscă, a declarat că scumpirea alimentelor "are loc galopant", iar carnea de porc urmează să se scumpească tot mai mult, scrie Agerpres.
28 noiembrie - Profit Financial.forum
"Principala cauză sigur că este creșterea prețurilor furajelor, dar nu mai puțin creșterea prețului la energia electrică și la gazul metan care se folosește în agricultură, mai ales acolo unde avem industrializare, pentru că abatorizare, fabrică de lapte, pâine, nu se pot face fără gaz. Prețul porumbului a crescut la 1,5 - 1,6 lei, dar nu este la cel mai înalt nivel la care ar urma să fie", a spus Muscă.
În cazul cărnii de porc, fermierul a spus că o altă cauză majoră pentru scumpirile care au avut loc și vor urma este pesta porcină africană, care a redus efectivele de porci din România, iar "la ora actuală se importă circa 85% din carnea de porc consumată în România".
Directorul CAI Curtici consideră că autoritățile nu a luat măsuri suficiente pentru a se combate pesta porcină, iar porcii mistreți sunt în continuare principalul vector de răspândire a bolii.
"Nu au făcut dezinfectare, nu au făcut îngroparea cadavrelor din pădure (ale porcilor mistreți - n.r.). Toate țările din Europa fac goană pentru a distruge și a preîntâmpina răspândirea pestei porcine africane, la noi mistrețul s-a dovedit foarte clar că a fost vectorul cel mai important. Nu gospodăriile populației au fost cel mai important vector, pentru că la gospodării se intervine foarte ușor, repede vin DSV-urile și omoară porcii și au rezolvat problema. Dacă n-ar mai fi acest vector care este mistrețul, în mod sigur am putea stăpâni această treabă", a spus Muscă.
El crede că "singura șansă" este ca populația de mistreți să fie "distrusă în totalitate", iar repopularea să se facă după câțiva ani, când pesta a dispărut complet din România.
În 2021, peste 20.000 de porci dintr-o fermă a CAI Curtici au fost uciși preventiv din cauza pestei porcine africane.
"Am repopulat, am făcut investiții de 10 milioane de lei în complex, dar acum eu ce garanție am că nu vine la mine din nou pesta? Pentru că mistreți sunt. În această săptămână, la 15 kilometri de sediul nostru s-a împușcat un porc mistreț", a spus fermierul.
El a declarat că "prețul cărnii de porc se va dubla" și "se va ajunge ca un cotlet sau ceafă să fie 40 lei kilogramul, unde era 20 - 22 de lei".
CITEȘTE ȘI iPhone va avea o funcție de alimentare cu „energie curată”"Se va duce (prețul - n.r.) pentru că noi nu mai avem (carne - n.r.) dacă noi astăzi mai producem 15%, este o realitate cruntă", a spus Muscă.
CAI Curtici gestionează ferme care au în total 50.000 de porci, 3.000 de vaci, 7.600 de hectare de terenuri agricole și 36 de magazine de desfacere, în special pentru carne, produse din carne și lactate. A