Seceta, valurile de căldură și coșenilele au afectat arborii de cafea din Vietnam, reducând producția de boabe de cafea robusta, a declarat președintele Asociației cultivatorilor vietnamezi de cafea și cacao (Vicofa), Nguyen Nam Hai, informează AFP.
Vietnam este cel mai mare cultivator de cafea robusta, soiul mai ieftin utilizat pentru a produce cafeaua instant.
Recolta de boabe de cafea în sezonul 2024/25, pentru care culesul începe în luna octombrie, este posibil să fie cu 15% până la 20% sub media normală, a estimat Nguyen Nam Hai. "Căldura și seceta au afectat în mod puternic creșterea arborilor de cafea", a spus Nguyen Nam Hai, în condițiile în care fermierii sunt presați să găsească surse alternative de apă, scrie Agerpres.
28 noiembrie - Profit Financial.forum
În plus, în provincia centrală Gia Lai, principala zonă pentru cultura cafelei, temperaturile ridicate și precipitațiile scăzute au favorizat înmulțirea coșenilelor. "Căldura sufocantă și coșenilele au prejudiciat ramurile arborilor de cafea, făcând mai mici mugurii de cafea și afectând calitatea lor", a explicat Nguyen Nam Hai.
În medie, Vietnamul produce aproximativ 1,8 milioane de tone de cafea pe an iar cea mai mare parte este exportată, jumătate mergând în Europa.
Firma americană de cercetare de piață StoneX estimează că în acest an producția de cafea a Vietnamului ar putea să fie de doar 1,4 milioane de tone, ceea ce ar fi cea mai slabă recoltă din ultimii patru ani.
CITEȘTE ȘI Proiectele fotovoltaice teleormănene preluate de OMV Petrom de la danezi, în linie dreaptă pentru startul construcțieiSchimbările climatice reprezintă o amenințare directă pentru industria cafelei, evaluată la mai multe miliarde de dolari, oamenii de știință prognozând o scădere a randamentelor și o reducere a zonele adecvate pentru cultura arborilor de cafea.
În condițiile unei cereri în creștere și al impactului crizei climatice, lumea ar putea să se confrunte cu o penurie de cafea robusta care ar putea ajunge la 35 de milioane de saci în anul 2040, a estimat organizația sectorială World Coffee Research. Cercetătorii estimează că zonele propice pentru cultura cafelei arabica ar putea să se reducă la jumătate până în 2050.
Faptul că prețurile globale la cafea au crescut rapid în acest an este o veste bună pentru fermierii vietnamezi, pe termen scurt. "Cu toate acestea, câștigul nu este unul considerabil pentru că, la final, seceta a dus la diminuarea randamentelor", a subliniat Nguyen Nam Hai.