ANCMMR: Importăm circa 80% din carnea de porc. Suntem la mâna jucătorilor de pe piața cărnii de porc din Europa

ANCMMR: Importăm circa 80% din carnea de porc. Suntem la mâna jucătorilor de pe piața cărnii de porc din Europa
scris astăzi, 08:29

România importă circa 80% din carnea de porc, fiind la mâna marilor jucători de pe piața cărnii de porc din Europa, în condițiile în care autoritățile nu oferă niciun sprijin pentru a încuraja crescătorii de porci din România, a afirmat Feliciu Paraschiv, vicepreședintele Asociației Naționale a Comercianților Mici și Mijlocii din România (ANCMMR), la un eveniment de specialitate.

"Noi produceam acum câțiva ani 50% din carnea pe care o consumam. Acum mai producem 20%. Circa 80% din carnea de porc este importată. Deci, suntem cumva la mâna marilor jucători de pe piața cărnii de porc din Europa și ne minunăm că, uite, domnule, s-a scumpit carnea de porc! Dar ce s-a scumpit carnea de porc! Dar, noi nu facem nimic, nu sprijinim sub nicio formă producătorii să se apuce din nou să crească porci. Le-am omorât porcii cu pesta porcină, le-am dat niște legi foarte bune: trebuie să stea nu știu câte luni până trece virusul, să mai aștepte nu știu cât... Oamenii ăia se lasă de afaceri în condițiile astea. Mai apăruse și ceva pe la oi, o pestă. Am avut cu aviara, cu vacile, acum oile scăpaseră sănătoase", a menționat Feliciu Paraschiv, la dezbaterea "Înapoi la economie. Cum văd antreprenorii anul 2025", organizată de CLCC Coaliția pentru Libertatea Comerțului și a Comunicării.

Urmărește-ne și pe Google News
Prețul tonei de cacao a atins un nou record CITEȘTE ȘI Prețul tonei de cacao a atins un nou record

Totodată, el a subliniat că, în ultimele zile, a observat scumpiri la specialitățile pe care le consumă, tradițional, românii de Sărbători, scrie Agerpres.

"Am observat niște creșteri de preț în ultimele zile la specialitățile pe care le consumă, tradițional, românii de sărbători, la lebăr, la șorici, la tobă, la capul de porc, dar nu neapărat la carne. Nu știm ce se va întâmpla. E posibil ca în ultima săptămână, înainte de Crăciun, jucătorii puternici să scumpească. Știu că noi suntem mari consumatori de carne de porc și s-ar putea să ridice prețul, oarecum artificial, în ultima săptămână, lucru pe care o să-l vedem și la citrice. Am observat, în ultimii 10 ani, că în ultima săptămână sau în ultimele 10 zile ale anului, citricele, bananele, fructele exotice din import se scumpesc. Și aici cred că e un fenomen de "greedflation", ca să zic așa, de lăcomie, pentru că importatorii știu foarte bine că românii, în preajma sărbătorilor, nu mai au degetul ăla care oprește, de băgat mâna în buzunar - și bagă mâna în buzunar până la fund și cheltuie. Am auzit și de concedii pe datorie ș.a.m.d.", a adăugat vicepreședintele ANCMMR. 

viewscnt
Afla mai multe despre
carne porc
import