Ajutor de stat de sute de milioane lei pentru agricultorii români afectați de importurile de cereale din Ucraina, inclusiv din fonduri UE

Ajutor de stat de sute de milioane lei pentru agricultorii români afectați de importurile de cereale din Ucraina, inclusiv din fonduri UE
scris 30 aug 2023

Ministerul Agriculturii pregătește o măsură de sprijin pentru agriculturii români afectați de majorarea importurilor de cereale din Ucraina, în valoare totală de sute de milioane de lei, relevă date analizate de Profit.ro.

Cei mai importanți experți în domeniu vor participa la Maratonul Vinului, programat să fie organizat de PROFIT NEWS TV pe 31 august, cu sprijinul Un Vin pe Zi

Sprijinul ar urma să fie acordat sub formă de granturi de la bugetul de stat, având ca reper motorina utilizată de cultivatorii de cereale.

Urmărește-ne și pe Google News
România se pregătește pentru a putea să alimenteze cu energie și Republica Moldova la iarnă. Cel puțin o centrală pe cărbune din cele închise poate fi repornită în caz de criză CITEȘTE ȘI România se pregătește pentru a putea să alimenteze cu energie și Republica Moldova la iarnă. Cel puțin o centrală pe cărbune din cele închise poate fi repornită în caz de criză
Evenimente

28 noiembrie - Profit Financial.forum

Sprijinul excepțional sub formă de grant are în vedere compensarea producătorilor agricoli din sectorul vegetal pentru pierderile economice cauzate de creșterea importurilor de cereale și semințe oleaginoase din Ucraina și reprezintă suma care se acordă acestora, exprimată în lei, pentru suprafețele aferente culturilor cu porumb și/sau orz și/sau rapiță și/sau floarea-soarelui din cererile unice de plată depuse în anul 2022. Pentru schematizarea modului de calcul al sprijinului excepțional sub formă de grant, se consideră că acesta reprezintă o valoare aferentă unei cantități unitare de 78 litri/hectar de motorină și că în stabilirea valorii totale a sprijinului se utilizează 50% din cantitatea rezultată din înmulțirea numărului de hectare eligibile cu valoarea de 78 litri/hectar de motorină″, se arată într-un document.

Potrivit sursei citate, ponderea cheltuielior cu motorina este între 19-30% din totalul cheltuielilor cu input-urile pe hectar, iar cheltuielile cu lucrările mecanizate pentru a asigura înființarea și verigile tehnologice pentru o cultură reprezintă între 40-59% din cheltuielile totale pentru realizarea tehnologiei unei culturi.

Tranzacție: Mini-Farm preia nouă farmacii CITEȘTE ȘI Tranzacție: Mini-Farm preia nouă farmacii

Valoarea sprijinului unitar excepțional sub formă de grant va fi de 2 lei/litru de motorină, pentru cantitatea totală de 152.458.321,08 litri de motorină.

Resursele financiare totale necesare implementării schemei sunt de 304.916.642,16 lei, și reprezintă echivalentul sumei de 61.617.993,10 euro stabilit la cursul de schimb de 4,9485 lei pentru 1 euro (…), care se asigură astfel: a) 147.118.905 lei, echivalentul sumei de 29.730.000 euro, finanțare externă nerambursabilă prin Fondul European de Garantare Agricolă, pusă la dispoziția statului român (…). b) 157.797.737,16 lei, echivalentul sumei de 31.887.993,77 euro, care se asigură de la bugetul de stat (…), prin bugetul Ministerului Agriculturii și Dezvoltării Rurale pe anul 2023 (…)″, se menționează în document.

GALERIE FOTO Parchet: Clotilde Armand este urmărită penal pentru comiterea infracțiunii de folosirea funcției pentru favorizarea unor persoane, în formă continuată CITEȘTE ȘI GALERIE FOTO Parchet: Clotilde Armand este urmărită penal pentru comiterea infracțiunii de folosirea funcției pentru favorizarea unor persoane, în formă continuată

Ministerul arată că importurile mai mari de cereale și semințe oleaginoase din Ucraina în statele membre ale Uniunii aflate în apropierea Ucrainei, prin care trec principalele „culoare de solidaritate UE-Ucraina” create, au un impact asupra fermierilor locali. În anumite regiuni ale Uniunii, importurile suplimentare generează o ofertă excedentară și determină scăderea prețurilor la nivel local sau saturează lanțurile logistice. În plus, există în continuare blocaje logistice semnificative, infrastructura de transport și depozitare este insuficientă și este pusă sub o presiune constantă, în special în statele membre din vecinătatea Ucrainei, inclusiv România.

″Creșterea cantităților de cereale și semințe oleaginoase origine Ucraina, care sunt importate sau tranzitează teritoriile statelor membre vecine Ucrainei exercită presiuni asupra prețurilor produselor agricole din statele în cauză, inclusiv în România, saturează capacitățile de stocare și lanțurile logistice de transport și afectează viabilitatea economică a fermierilor. Cu privire la piața agricolă din România, afluxul de cereale și semințe oleaginoase origine Ucraina cauzează fermierilor români pierderi importante, pentru că au fost puși în situația extrem de complicată de a-și valorifica produsele la prețuri mai mici decât costurile de producție care implică cheltuieli cu inputurile, forța de muncă etc.

VIDEO Roma se luptă cu șobolanii de la Colosseum CITEȘTE ȘI VIDEO Roma se luptă cu șobolanii de la Colosseum

Totodată, operaționalizarea în România a culoarelor de solidaritate cu Ucraina a permis, pe de o parte, tranzitarea produselor pe teritoriul României cu destinația comerț intracomunitar sau export în state terțe, dar în același timp, a creat anumite premise pentru descărcarea unor cantități importante în România, datorită faptului că prețurile au fost convenabile pentru cumpărători″, argumentează instituția.

Potrivit acesteia, în contextul menționat, datele referitoare la cotațiile bursiere pentru cerealele recoltei anului 2023, precum și prețurile reduse de achiziție a acestor produse care se practică în prezent pe piața agricolă românească, pun o presiune suplimentară și reprezintă o provocare majoră pentru fermieri, care trebuie să își acopere costurile de producție, care se dovedesc în continuare foarte ridicate.

Euro Sun, proprietarul proiectului minier de la Rovina, obține o finanțare de circa 3 milioane de dolari în schimbul unui procent din veniturile viitoare. În prezent, compania are avizul de mediu suspendat CITEȘTE ȘI Euro Sun, proprietarul proiectului minier de la Rovina, obține o finanțare de circa 3 milioane de dolari în schimbul unui procent din veniturile viitoare. În prezent, compania are avizul de mediu suspendat

″Această situație a cauzat fermierilor români pierderi economice, pentru că sunt puși în situația extrem de complicată de a-și valorifica produsele din anul 2022 la prețuri mai mici decât costurile de producție. Producătorii români de cereale s-au confruntat cu o situație specifică în ceea ce privește importul ucrainean de cereale din Ucraina în România, deoarece în piață au intrat volume mari de grâu care nu au mai tranzitat teritoriul în vederea exportului în alte state membre sau state terțe, ci s-au comercializat pe teritoriul României, făcând concurență producției autohtone prin prețurile de vânzare scăzute″, mai afirmă Ministerul Agriculturii.

În acest context, având în vedere caracterul urgent al situației și necesitatea urgentă de a aborda această chestiune, Comisia Europeană a adoptat Regulamentul de punere în aplicare (UE) 2023/1343 al Comisiei din 30 iunie 2023 de prevedere a unei măsuri de sprijin de urgență pentru sectorul cerealelor și cel al semințelor oleaginoase din Bulgaria, Ungaria, Polonia, România și Slovacia. Potrivit art. 2 din Regulamentul menționat, cheltuielile Uniunii suportate nu depășesc un cuantum total de: 9.770.000 euro pentru Bulgaria, 15.930.000 euro pentru Ungaria, 39.330.000 euro pentru Polonia, 29.730.000 euro pentru România și 5.240.000 euro pentru Slovacia.

Cele 5 state sprijină extinderea, până la finalul anului, a interzicerii de către UE a importurilor de cereale din Ucraina.

Fondatorul Foxconn își anunță candidatura ca independent la președinția Taiwanului: Nu voi lăsa Taiwanul să devină următoarea Ucraina CITEȘTE ȘI Fondatorul Foxconn își anunță candidatura ca independent la președinția Taiwanului: Nu voi lăsa Taiwanul să devină următoarea Ucraina

Statele membre menționate utilizează sumele pentru măsuri care vizează compensarea fermierilor pentru pierderile economice cauzate de creșterea importurilor de cereale și semințe oleaginoase din Ucraina în regiunile afectate, în acest fel statele membre având flexibilitatea de a distribui ajutoarele în funcție de circumstanțe pentru a face față dificultăților cu care se confruntă fermierii și de a cumula aceste ajutoare cu alte tipuri de sprijin finanțate din Fondul european de garantare agricolă și din Fondul european agricol pentru dezvoltare rurală, fără a-i supracompensa pe fermieri.

Cheltuielile suportate în legătură cu plățile sunt eligibile pentru ajutoarele din partea Uniunii doar dacă plățile au fost efectuate până la 31 decembrie 2023. Măsurile în temeiul Regulamentului pot fi cumulate cu alte măsuri de sprijin finanțate din Fondul european de garantare agricolă și din Fondul european agricol pentru dezvoltare rurală. De asemenea, România poate acorda ajutoare naționale suplimentare pentru măsurile luate, până la maximum 200% din cuantumul corespunzător stabilit din partea Comisiei Europene, pe baza unor criterii obiective și nediscriminatorii, cu condiția ca plățile efectuate să nu provoace nicio denaturare a pieței sau a concurenței și să se efectueze până la 31 decembrie 2023.

viewscnt
Afla mai multe despre
importuri cereale ucraina
acord cereale rusia ucraina
interzicere importuri cereale ucraina
război rusia ucraina
românia tranzit cereale ucraina