Casa Română de Comerț Agroalimentar Unirea a fost înființată la sfârșitul anului 2018 cu mari promisiuni pentru fermierii români. Proiectul gândit de fostul ministru al agriculturii Petre Daea promitea să-i ajute pe producătorii locali să-și comercializeze produsele printr-o rețea de magazine la nivel național. După mai bine de doi ani de la înființare, însă, Casa Unirea nu are niciun fel de activitate, deși are angajați plătiți de doi ani din bani publici. Potrivit bugetului aprobat pentru anul trecut, peste 3,8 milioane de lei au fost cheltuiți pe salariile angajaților.
În emisiunea ”Agricultura la Raport”, de la Agro TV, realizatorul Ovidiu Ghinea a discutat această problemă cu secretarul de stat din cadrul Ministerului Agriculturii Gheorghe Ștefan. Acesta a precizat că modul în care este gestionat acest proiect este unul defectuos, iar consiliul de administrație a fost informat să-și reducă cheltuielile.
”În general, cam tot ce făcea domnul Daea era cu tam-tam, prindea la public și la imagine. Din punctul meu de vedere, Casa Unirea este un amestec al statului în economia de piață. Noi am comunicat consiliului de administrație să-și reducă costurile, astfel încât să nu mai înregistreze pierderi. Au venit să le aprobăm bilanțul și veniseră cu un bilanț cu minus. Cum să aprob un bilanț când tu îmi spui că o să fii pe minus?
28 noiembrie - Profit Financial.forum
Casa Unirea nu are nicio activitate economică, numai costuri și nimic. De doi ani de zile nu au făcut absolut nimic. La Tulcea sunt 11 angajați care au stat doi ani de zile degeaba, n-au învârtit nici măcar un kilogram de pește și au luat salarii doi ani de zile. (…) Noi încercăm să o revigorăm, dacă vom reuși prin PNRR să facem niște acțiuni – mă refer la depozitele locale și la valorificarea lânii”, este citat Gheorghe Ștefan.
Potrivit secretarului de stat MADR, Casa Unirea a ”mâncat” în doi ani 3 milioane de euro, însă rezultatele acestor investiții nu se văd. În viziunea sa, acest proiect nu are un viitor strălucit, pentru că nu este normal ca statul să se amestece în economia privată.
CITEȘTE ȘI Cum s-a schimbat mediul de afaceri din România în ultimii 30 de ani: O istorie povestită prin ochii consultanței, cu liderii PwC (I)”Această instituție a avut un capital de 20 de milioane euro când s-a făcut, iar acum mai are 17. În doi ani de zile s-au mâncat 3 milioane. Au cumpărat pește acum doi ani, la deschiderea aceea măreață, pe care acum l-au aruncat. Au plătit doi ani de zile depozitare la niște costuri inimaginabile, pentru că au cumpărat pește pe care nu l-a vrut nimeni și pe care l-au băgat în congelator.
CITEȘTE ȘI Studiu EY: Companiile raportează scăderi ale cifrei de afaceri, însă doar 19% și-au revizuit politica de prețuri de transferE greu cu Casa Unirea. Sincer, eu nu-i văd luminița de la capătul tunelului, pentru că nu trebuie ca statul să se amestece în economia privată”, a mai arătat Gheorghe Ștefan.