VIDEO O anchetă arată cum ajung ilegal deșeurile din Marea Britanie în România. Tanczos Barna: Există acest fenomen

VIDEO O anchetă arată cum ajung ilegal deșeurile din Marea Britanie în România. Tanczos Barna: Există acest fenomen
Profit.ro
Profit.ro
scris 10 dec 2021

O investigație a BBC a scos la iveală cum deșeurile britanice sunt transportate ilegal în România și aruncate. Autoritățile române spun că transporturile, etichetate drept bunuri second-hand, erau într-adevăr doar niște gunoaie fără valoare destinate depozitului.

Din această așa-numită infracțiune a deșeurilor pot fi obținute milioane - pentru că este mai ieftin să trimiteți gunoiul în străinătate și să-l arunci, decât să plătești pentru a-l elimina în mod corespunzător acasă, spune BBC.

Urmărește-ne și pe Google News
4 aspecte importante de luat în considerare atunci când alegeți un ERP pentru hoteluri și restaurante CITEȘTE ȘI 4 aspecte importante de luat în considerare atunci când alegeți un ERP pentru hoteluri și restaurante

Jurnalistul BBC Angus Crawford merge pe un câmp unde se ard seară de seară deșeuri de toate felurile și rămâne uimit de praful negru rezultat care acoperă pământul, scrie Hotnews.ro.

Administratorii gropilor de gunoi nu recunosc că e vorba de gunoi adus din străinătate, iar un secretar de stat dă vina pe autoritățile britanice care ar trebui să se străduiască mai mult fiindcă ”România face ce poate”. Autoritățile recunosc că cele mai multe deșeuri aduse din străinătate ajung în preajma Capitalei.

Guvernul României a cerut Marii Britanii să facă mai mult pentru a elimina acest comerț ilegal.

Urmărește ancheta lui Angus Crawford de la BBC din România:

Ministrul Mediului, despre deșeurile trimise din alte state în România: Există acest fenomen, nu-l neagă nimeni. Putem spune că există o crimă organizată în acest domeniu / Ministrul anunță schimbări legislative

Ministrul Mediului, Tanczos Barna, a declarat, la Antena 3, că autoritățile române vor adopta o Hotărâre de Guvern care va limita numărul de puncte de trecere a frontierei care vor putea fi tranzitate de către mijloace de transport încărcate cu deșeuri reciclabile, el arătând că, potrivit legislației, alt tip de deșeuri nu poate face obiectul exporturilor sau importurilor între statele UE.

Conform ministrului Mediului, în România se aduc cantități de deșeuri reciclabile și din România se exportă astfel de deșeuri, existând, la nivelul Uniunii Europene, o Directivă care obligă statele membre să permită comerțul cu astfel de materiale.

"În România problema apare în momentul în care aceste cantități nu sunt urmărite pe traseu și nu avem o trasabilitate clară a acestora și nu știm dacă ajung la reciclare, dacă ajung la o companie autorizată să desfășoare o activitate legală de reciclare a materialelor respective. (...) Dinainte să pice guvernul precedent am avut Hotărâre de Guvern pregătită cu cele 15 puncte de trecere a frontierei care se stabilesc pentru a fi limitat numărul acestora, unde poate intra material reciclabil în România, pentru reciclare, pentru că deșeu în sensul adevărat al cuvântului nu are voie să plece din niciun stat membru în alt stat membru, pot pleca doar cantități de materiale reciclabile”, a declarat Tanczos Barna, joi seară, la Antena 3.

El a menționat că, pe lângă limitarea numărului de puncte de trecere a frontierei pe unde pot intra materiale reciclabile, Hotărârea de Guvern care urmează a fi adoptată va stabili trasabilitatea obligatorie de la graniță până la locul unde se va face reciclarea, pentru a elimina posibilitatea ca autocamioanele încărcate cu deșeuri să se poată deplasa fără GPS. Administrația Fondului pentru Mediu va fi instituția care va urmări cantitățile care intră și se va asigura că acestea sunt corelate cu capacitatea de reciclare a firmelor la care deșeurile ar trebui să ajungă.

Conform ministrului, în ciuda legislației, se întâmplă ca unele firme să încerce să introducă în România alte tipuri de deșeuri. În acest context, de la începutul acestui an s-au făcut peste 2.400 de controale ale Gărzii de Mediu pe tema deșeurilor care intră în țară, iar peste 140 de transporturi au fost întoarse de la graniță, existând dosare penale deschise și persoane deferite justiției în aceste dosare.

"Există acțiuni concertate ale autorităților pentru a opri acest fenomen. (...) Există acest fenomen, nu-l neagă nimeni, este o luptă continuă împotriva celor care fac asemenea ilegalități. Putem spune că există o crimă organizată în acest domeniu”, a afirmat ministrul Mediului.

viewscnt
Afla mai multe despre
deseuri
bbc