Uniunea Europeană va sprijini Ucraina în acest an cu peste 30 de miliarde de euro

Perspective   
Uniunea Europeană va sprijini Ucraina în acest an cu peste 30 de miliarde de euro

Sprijinul Uniunii Europene pentru Ucraina în acest an va fi de peste 30 de miliarde de euro și este nevoie ca UE să susțină Kievul atât timp cât va fi necesar, a declarat reprezentantul președinției poloneze a Consiliului UE, ministrul afacerilor europene Adam Szlapka, într-o dezbatere în plenul Parlamentului European.

''Ne apropiem de o aniversare tragică - trei ani de la începerea invaziei ruse pe scară largă în Ucraina. În 24 februarie 2022, Rusia a lansat un atac ilegal, neprovocat și nejustificat contra Ucrainei, încălcând principii de bază ale Cartei ONU. Rusia a atacat infrastructura energetică esențială și pe cea de stocare a alimentelor în porturile ucrainene, iar efectele se simt și în afara Ucrainei, printre care creșterea substanțială a prețurilor alimentelor și energiei'', a spus Szlapka.

Urmărește-ne și pe Google News
UE lansează inițiativa InvestAI pentru a mobiliza investiții în valoare de 200 de miliarde de euro în Inteligența Artificială CITEȘTE ȘI UE lansează inițiativa InvestAI pentru a mobiliza investiții în valoare de 200 de miliarde de euro în Inteligența Artificială

El a menționat că în ultimii trei ani, sprijinul UE pentru Ucraina și populația sa a depășit 134 de miliarde de euro. O componentă esențială a acestui sprijin se referă la asistența pentru refugiați. În această privință, reprezentantul Consiliului UE a amintit că în vara anului trecut i-a fost livrată Kievului o primă tranșă în valoare de 1,5 miliarde euro, scrie Agerpres.

În intervenția sa, comisarul european pentru extindere Marta Kos a afirmat că UE va continua să folosească veniturile obținute din valorificarea activelor rusești înghețate pentru a ajuta la înarmarea Ucrainei.

De asemenea, Kos a reafirmat poziția constantă a UE de continuare a sancțiunilor impuse Moscovei.

''Vom susține în continuare reformele Ucrainei în vederea aderării la UE. Ucraina este parte a familiei noastre europene, vom fi alături de Ucraina și o vom aduce în UE, unde îi este locul'', a transmis reprezentanta executivului UE.

În intervențiile lor, majoritatea eurodeputaților au afirmat că UE trebuie să sprijine economic, politic și militar Ucraina în războiul contra Rusiei început în urmă cu aproape trei ani.

FOTO Alertă în România - Înșelătorie de recrutare pe LinkedIn CITEȘTE ȘI FOTO Alertă în România - Înșelătorie de recrutare pe LinkedIn

''La Forumul Economic Mondial de la Davos, președintele Zelenski a spus că între Europa și Rusia nu există niciun fel de ocean. Avem nevoie de un plan clar pentru victoria Ucrainei. Trebuie să acționăm rapid și nu mă refer doar la furnizarea de arme. Fără o victorie a Ucrainei, nu va exista pace în Europa'', a accentuat eurodeputata Rasa Jukneviciene (grupul Partidului Popular European, PPE).

La rândul său, Nicolas Pascual de la Parte (grupul PPE) a pledat în favoarea unui plan de pace care să țină cont de libertatea Ucrainei și a ucrainenilor de a-și alege singuri viitorul.

În numele grupului S&D, eurodeputatul Yannis Maniatis a evidențiat necesitatea continuării sprijinului european pentru Kiev, astfel încât Ucraina să își revină economic.

''Trebuie să aplicăm un principiu asemănător cu 'poluatorul plătește'. Considerăm că se impune confiscarea activelor rusești din străinătate'', a spus el.

Potrivit lui Thijs Reuten, membru al aceluiași grup politic, promisiunile legate de încheierea rapidă a unei păci cu (președintele rus) Vladimir Putin nu vor funcționa. ''Putem ajuta militar Ucraina și consolida sancțiunile pentru a limita influența lui Putin în Europa. De aceea, trebuie să investim azi în Ucraina'', a afirmat eurodeputatul olandez.

Europarlamentarul Csaba Domotor (grupul 'Patrioți pentru Europa', PfE) a condamnat agresiunea rusă contra Ucrainei, ''ce are dreptul de a-și apăra integritatea teritorială''. Colega sa Viktoria Ferenc a pus accentul pe nevoia începerii rapide a negocierilor de pace în Ucraina, pentru a se pune capăt ''secerării de vieți nevinovate''.

VIDEO Profit.ro TV Maratonul Stabilitatea Economică - Directorul executiv Concordia, Radu Burnete: Mediul privat se teme că vom vedea un nou val de creșteri de taxe odată terminate alegerile. Cota unică mai trebuie ținută cel puțin un deceniu CITEȘTE ȘI VIDEO Profit.ro TV Maratonul Stabilitatea Economică - Directorul executiv Concordia, Radu Burnete: Mediul privat se teme că vom vedea un nou val de creșteri de taxe odată terminate alegerile. Cota unică mai trebuie ținută cel puțin un deceniu

La rândul său membră a PfE, eurodeputata austriacă Petra Steger a acuzat UE că ''încurajează războiul și pierderile de vieți omenești''.

În opinia lui Adam Bielan (grupul Conservatorilor și Reformiștilor Europeni), nu trebuie uitate ''costurile enorme plătite de Ucraina pentru a apăra securitatea Europei''.

Bielan a amintit că țara sa, Polonia, a fost prima care a trimis arme pentru Ucraina, avioane de luptă și muniție pentru forțele ucrainene, în timp ce colegul său Micha³ Dworczyk a insistat că UE trebuie să pună mai mult accent pe securitatea comună europeană.

Petras Austrevicius, din grupul europarlamentar Renew, a declarat că ''UE va trebui să participe la orice negocieri de pace care vor avea loc, să continue asistența militară pentru Ucraina, să-i ofere garanții de securitate maxime și să lucreze asiduu pentru a ajuta la reformarea Ucrainei''.

Din același grup politic,eurodeputata Hilde Vautmans a insistat pe nevoia încheierii războiului printr-o victorie a Ucrainei: ''Sancțiunile au fost aplicate doar pe jumătate. Trebuie să ne amintim care este costul acestui război - prețul energiei a ajuns la un maxim istoric. Războiul trebuie să se termine, trebuie să trimitem arme și să se aplice integral sancțiunile''.

Eurodeputatul Villy Sovndal (grupul Verzilor) a atenționat că ''de trei ani poporul ucrainean este terorizat zi de zi'' și că este important ca Europa să îi ''transmită clar'' lui Putin că nu poate învinge.

Reprezentant al grupului Stângii din PE, Danilo Della Valle a subliniat că Europa nu poate fi lăsată în afara viitoarelor negocieri pentru pace în Ucraina. El le-a acuzat pe șefa diplomației europene Kaja Kallas, pe președinta Comisiei Europene Ursula von der Leyen și pe șefa executivului italian Giorgia Meloni că ''nu au făcut altceva decât să slăbească Europa în lume, iar prețul este plătit de cetățenii europeni''.

viewscnt
Afla mai multe despre
uniunea europeană
ucraina