Uniunea Europeană și Marea Britanie reiau negocierile pentru un acord comercial post-Brexit

Uniunea Europeană și Marea Britanie reiau negocierile pentru un acord comercial post-Brexit
scris 22 oct 2020

Uniunea Europeană și Marea Britanie vor relua joi negocierile pentru o nouă tentativă de a proteja relațiile comerciale post-Brexit, de ordinul miliardelor de dolari, prin intermediul unui acord, transmite Reuters.

Primul ministru britanic Boris Johnson s-a retras de la negocieri la sfârșitul săptămânii trecute, după ce oficialii britanici au criticat concluziile unui summit al UE potrivit cărora doar Londra ar trebui să facă compromisuri pentru a încerca să obțină un nou acord comercial, scrie News.ro.

Urmărește-ne și pe Google News
Restricțiile din turism și teama de infectare au tăiat rezervările pentru Revelion la jumătate. \ CITEȘTE ȘI Restricțiile din turism și teama de infectare au tăiat rezervările pentru Revelion la jumătate. "Ne va mulțumi Guvernul Bulgariei!"

Cu doar 10 săptămâni până la sfârșitul perioadei de tranziție a Brexitului, ambele părți s-au învinuit reciproc și au cerut mai multe concesii în cadrul discuțiilor, care au fost aproape blocate începând din vară.

Dar, în timp ce piețele au salutat reluarea discuțiilor, nu este clar dacă cele două părți pot elimina lacunele în ceea ce privește garanțiile de concurență loială - în special regulile privind ajutoarele de stat - și pescuitul, un sector încărcat de simbolism pentru susținătorii Brexitului din Marea Britanie.

O purtătoare de cuvânt a biroului lui Johnson din Downing Street a declarat că negociatorul-șef britanic, David Frost, a vorbit cu omologul său din UE, Michel Barnier, și i-a salutat comentariile de la începutul zilei.

”Pe baza acestei conversații suntem gata să primim echipa UE la Londra pentru a relua negocierile la sfârșitul acestei săptămâni. Am convenit în comun un set de principii pentru gestionarea acestei faze intensificate a discuțiilor ", a spus purtătorul de cuvânt.

”Este clar că rămân diferențe semnificative între pozițiile noastre în cele mai dificile domenii, dar suntem pregătiți, împreună cu UE, să vedem dacă este posibil să le reducem prin discuții intensive”, a spus aceasta într-un comunicat.

Partea britanică a dorit să sublinieze că, ”așa cum ambele părți au clarificat, este nevoie de doipentru a ajunge la un acord”.

Faza inițială a negocierilor va avea loc la Londra în perioada 22 octombrie - 25 octombrie, iar discuțiile vor continua ulterior de comun acord.

Anterior, președintele Consiliului European, Charles Michel, a declarat în Parlamentul European că timpul este foarte scurt.

”Suntem pregătiți să negociem 24/7, pe toate subiectele, cu privire la textele legale. Marea Britanie are o decizie de luat și este alegerea lor liberă și suverană ”, a afirmat Michel.

Acesta a a spus că răspunsul Marii Britanii va determina nivelul său de acces la piața internă a UE de 450 de milioane de consumatori. Barnier a declarat parlamentului că un acord este încă ”la îndemâna”.

Dornic să evite orice responsabilitate a unui eșec, blocul european este gata să negocieze până la mijlocul lunii noiembrie, dar trebuie apoi să ratifice orice acord în Parlamentul European înainte de expirarea timpului.
Au existat unele oferte de ambele părți asupra așa-numitelor condiții de concurență echitabile, a pescuitului și a modului de soluționare a litigiilor, dar insuficiente pentru a găsi un acord.

Principala linie roșie pentru Johnson este revenirea suveranității, exprimată ca ”preluarea controlului”, în timp ce UE susține că apropierea Marii Britanii de bloc înseamnă că nu poate fi tratată în același mod ca și Canada, după care Londra și-a modelat cererile comerciale.
Încheierea fără acord a dramei de cinci ani  a Brexitului din Marea Britanie ar perturba activitățile producătorilor, comercianților cu amănuntul, fermierilor și aproape a tuturor celorlalte sectoare, în timp ce impactul economic al pandemiei coronavirusului se agravează.

Michel a subliniat că cei 27 de membri ai UE sunt pregătiți de o separare fără un nou acord pentru a evita tarifele sau cotele.

”Nu avem nevoie de cuvinte, avem nevoie de garanții”, a spus el despre garanțiile de concurență loială, solicitând, de asemenea, ”un arbitraj obligatoriu și independent” pentru remedierea rapidă a denaturărilor pieței.

Proiectul de lege privind piața internă redactat de Londra, care ar submina acordul anterior de separare a Marii Britanii de UE, nu a făcut decât să consolideze hotărârea blocului de a asigura garantarea respectării stricte a oricărui nou acord, a spus Michel.

viewscnt
Afla mai multe despre
post-brexit
uninea europeana
marea britanie