Un sfert dintre britanici au sărit peste unele mese, din cauza inflației și a crizei alimentare care creează o perspectivă ”apocaliptică” pentru consumatori

Perspective   
Un sfert dintre britanici au sărit peste unele mese, din cauza inflației și a crizei alimentare care creează o perspectivă ”apocaliptică” pentru consumatori

Un sfert dintre britanici au recurs la reducerea numărului de mese, deoarece presiunile inflaționiste și o agravare a crizei alimentare conduc la în ceea ce Banca Angliei a numit recent o perspectivă ”apocaliptică” pentru consumatori, transmite CNBC.

Peste patru din cinci britanici sunt îngrijorați de creșterea costurilor vieții și de capacitatea lor de a-și permite asigurarea nevoilor de bază, cum ar fi hrana și energia, în următoarele luni, potrivit unui nou sondaj.

Urmărește-ne și pe Google News

În sondajul la care au participat 2.000 de britanici, realizat de Ipsos și Sky News, 89% dintre respondenți au spus că sunt îngrijorați de modul în care criza costului vieții va afecta țara în următoarele șase luni, în timp ce 83% au spus că sunt îngrijorați de circumstanțele lor personale, scrie News.ro.

Evenimente
Criza de personal din HoReCa. De ce nu oferă patronii salarii mai mari, deși sunt disperați să găsească oameni CITEȘTE ȘI Criza de personal din HoReCa. De ce nu oferă patronii salarii mai mari, deși sunt disperați să găsească oameni

Deși imaginea era similară la nivel național, cei cu salarii mai mici sunt mai îngrijorați, mai mult de jumătate dintre cei care câștigă sub 20.000 de lire sterline (25.000 de dolari) descriindu-se ca fiind ”foarte îngrijorați” de modul în care se vor descurca în acest an. Aceasta se compară cu doi din cinci dintre cei care câștigă cel puțin 55.000 de lire sterline.

Un important furnizor de catering britanic a declarat separat, marți, că școlile se confruntă acum cu ”decizii dificile” cu privire la reducerea dimensiunii meselor servite sau la utilizarea ingredientelor de calitate inferioară pe fondul creșterii prețurilor.

Aceste răspunsuri au venit după ce guvernatorul Băncii Angliei, Andrew Bailey, a declarat luni că creșterea prețurilor și problemele legate de deficitul de alimente din cauza războiului din Ucraina sunt o adevărată îngrijorare pentru Marea Britanie și multe alte părți ale lumii.

”Există multă incertitudine în legătură cu această situație”, a spus Bailey Comisiei pentru Finanțe din Camera Comunelor.

”Îmi pare rău că am fost apocaliptic pentru un moment, dar aceasta este o preocupare majoră”, a spus el.

Bailey a adăugat că astfel de factori externi ar avea un impact mai mare asupra creșterii prețurilor decât orice majorare recentă sau viitoare a ratei dobânzii.

Șeful băncii centrale, care a coordonat patru creșteri consecutive ale ratei dobânzii de politică monetare, din decembrie, a respins sugestiile conform cărora factorii de decizie ar fi trebuit să acționeze mai devreme pentru a înăbuși inflația.

Inflația britanică a produselor alimentare a atins 5,9% în aprilie, cel mai ridicat nivel din decembrie 2011, potrivit firmei de cercetare a pieței Kantar. Asta, pe măsură ce inflația în Marea Britanie a atins luna trecută un maxim din ultimii 30 de ani, de 7%, pe fondul creșterii costurilor energiei.

Retailerul britanic Marks & Spencer a avertizat marți că inflația prețurilor la alimente ar putea ajunge până la 10% la sfârșitul acestui an.

”Nu ar fi surprinzător să vedem o inflație a prețurilor la alimente în cursul anului ajungând la 8-10%”, a declarat marți Archie Norman, președintele brandului de produse alimentare premium, la radio BBC.

Norman a adăugat, totuși, că utilizarea de către Bailey a cuvântului ”apocaliptic” este exagerată, având în vedere factori economici mai largi, cum ar fi creșterile salariale.

Ucraina, văzută ca fiind ”coșul de pâine al Europei”, nu a putut exporta cereale, îngrășăminte și ulei vegetal în timpul conflictului, în timp ce luptele continue au distrus culturile.

MHP, cel mai mare producător și exportator de carne de pui din Ucraina și un furnizor important de cereale și ulei de floarea-soarelui, a declarat marți că situația actuală echivalează cu o criză agricolă.

”Nu am văzut niciodată așa ceva. Avem Covid, avem un război, avem politica Chinei Covid-zero – care a făcut transportul aproape imposibil – și avem schimbări climatice. Toate acestea s-au agravat, sincer, într-un sistem global de lanț de aprovizionare nefuncțional”, a declarat John Rich, președinte executiv al MHP și veteran al industriei.

Statele Unite și Uniunea Europeană au declarat în weekend că analizează cum să îmbunătățească lanțurile de aprovizionare cu alimente și să ocolească restricțiile la export. Anunțul a fost făcut după ce India a anunțat sâmbătă o interdicție a exporturilor de grâu pentru ”a gestiona securitatea alimentară generală a țării”.

Indonezia a implementat anterior restricții la exporturile de ulei de palmier – o componentă cheie a multor produse alimentare – în încercarea de a reduce penuria de alimente pe plan local.

viewscnt
Afla mai multe despre
mese
alimente
marea britanie