”Legea Nordis”, adoptată în primă etapă: Avansul plătit dezvoltatorului imobiliar, limitat în funcție de evoluția construcției. Și notarilor le scade onorariul. Noi obligații la cadastru

Schimbări legislative pentru firme   
”Legea Nordis”, adoptată în primă etapă: Avansul plătit dezvoltatorului imobiliar, limitat în funcție de evoluția construcției. Și notarilor le scade onorariul. Noi obligații la cadastru

Proiectul PSD privind limitarea avansului care poate fi solicitat cumpărătorului de către un dezvoltator imobiliar a fost adoptat prin vot de către senatori, după ce în sesiunea trecută, deși a fost solicitată procedură de urgență, inițiativa nu a fost discutată nici măcar în comisiile de specialitate ale Senatului și a fost clasată.

Acum, senatorii au amendat proiectul stabilind o limită de 5% din preț la convențiile privind rezervarea cumpărării și de 15% la încheierea promisiunii de vânzare. Dezvoltatorii vor putea solicita ca avans cel mult 25% dacă este finalizată structura de rezistență, respectiv sunt finalizate lucrările de instalații. Dezvoltatorii care folosesc avansul în alte scopuri decât pentru construcție vor fi sancționați cu o amendă de 1% din cifra de afaceri. Onorariul notarial se reduce cu 25% dacă un cumpărător este asistat de avocat, iar autorizația de construire va trebui notată în cartea funciară, odată cu deschiderea acesteia pentru imobilele viitoare.

Urmărește-ne și pe Google News

Înainte de a fi prezentată aici, informația a fost anunțată cu mult înainte pe Profit Insider

Apare un nou tip de vouchere, pentru a revigora turismul balnear - dependent de biletele de tratament subvenționate și lipsit de investiții CITEȘTE ȘI Apare un nou tip de vouchere, pentru a revigora turismul balnear - dependent de biletele de tratament subvenționate și lipsit de investiții
Evenimente

De ce este important Anul trecut, la începutul lunii octombrie, premierul Ciolacu a anunțat că legislația privind proiectele imobiliare va fi modificată în Parlament, astfel încât dezvoltatorii să nu poată cere cumpărătorilor, în mod normal, un avans mai mare de 10%.

De asemenea important Proiectul a fost inițiat și depus imediat, iar principala prevedere propusă a fost ca dezvoltatorul imobiliar să poată solicita un avans de maximum 10% din prețul total al imobilului vândut, în mod normal, sau de până la 40%  în situația în care dezvoltatorul are încheiată o poliță de asigurare, în vederea protejării investiției.

Liberalii au reclamat atunci că au depus, încă din 2019, la Parlament un proiect în acest sens, fără să fie însă adoptat, dar PSD a replicat că, de când a fost formată coaliția de guvernare, liberalii nu au solicitat rediscutarea proiectului din 2019.

La rândul său, USR a depus, tot în octombrie, un proiect legislativ care limita avansul la 15% din valoarea imobilului.

Acum senatorii au respins proiectul USR și proiectul depus din nou de liberali și au adoptat proiectul PSD cu o serie de modificări.

Amenzi de până la 25.000 lei pregătite pentru comercianții care nu înlocuiesc produsele constatate cu defecte după cumpărare CITEȘTE ȘI Amenzi de până la 25.000 lei pregătite pentru comercianții care nu înlocuiesc produsele constatate cu defecte după cumpărare

Proiectul inițial al PSD prevedea că dezvoltatorul imobiliar poate solicita un avans de maximum 10% din prețul total al imobilului vândut, în mod normal, sau de până la 40% în situația în care dezvoltatorul are încheiată o poliță de asigurare, în vederea protejării investiției,

”La încheierea promisiunii de vânzare dezvoltatorul poate solicita un avans de maximum 10% din prețul total al imobilului supus tranzacției. Avansul poate fi mai mare, dar nu mai mult de 40% din prețul total al imobilului, în situația în care dezvoltatorul are încheiată o poliță de asigurare, în vederea protejării investiției, cu una dintre societățile de asigurare, în condițiile legii. Sumele plătite cu titlu de avans se achită într-un cont special al firmei, dedicat imobilului respectiv, și pot fi cheltuite de dezvoltator numai în scopul dezvoltării respectivului proiect”, prevedea proiectul.

Acum, senatorii au modificat proiectul și au stabilit următoarele:

- Dezvoltatorul poate promite înstrăinarea unităților individuale din cadrul condominiului viitor sau locuinței individuale viitoare, numai după notarea autorizației de construire în cartea funciară, realizarea operațiunii de preapartamentare pentru condominiile viitoare și deschiderea cărților funciare pentru unitățile individuale.

Promisiunile de vânzare/promisiunile de cumpărare/promisiunile bilaterale de vânzare-cumpărare se încheie numai în formă autentică, după notarea autorizație de construire în cartea funciară și după obținerea în prealabil a extrasului de carte funciară de autentificare.

Inițiatorii susțin că în acest fel un imobil nu va putea fi contractat simultan mai multor persoane.

Legea care pregătește noi obligații agenților imobiliari a ajuns la forul decizional. Guvernul o consideră nejustificată, iar Consiliul Concurenței vede o posibilă creștere a tarifelor de intermediere CITEȘTE ȘI Legea care pregătește noi obligații agenților imobiliari a ajuns la forul decizional. Guvernul o consideră nejustificată, iar Consiliul Concurenței vede o posibilă creștere a tarifelor de intermediere

Limitele de avans

- Convențiile privind rezervarea cumpărării se pot încheia pentru o perioadă maximă de 60 zile, iar sumele achitate de cumpărător privind rezervarea se scad din prețul vânzării și nu pot depăși 5% din preț, sub sancțiunea nulității absolute a convenției de rezervare. În situația in care până la expirarea termenului maxim de 60 de zile nu se încheie promisiunea sau contractul de vânzaredezvoltatorul restituie integral, in termen de 30 de zile, sumele primite în baza convenției de rezervare.

- Sumele achitate de cumpărător ca avans în cadrul promisiunii de vânzare/promisiunii de cumpărare/promisiunii bilaterale de vânzare- cumpărare se depun într-un cont bancar deschis pe numele dezvoltatorului imobiliar, în orice monedă, și pot fi cheltuite de acesta numai îscopul dezvoltării imobiliare.

Procentul maxim din prețul total pe care dezvoltatorul îl poate solicita ca avans este limitat îfunctie de stadiul construcției după cum urmează: 15% la încheierea promisiunii de vânzare/promisiunii de cumpărare/ promisiunii bilaterale de vânzare-cumpărare, 25% la finalizarea structurii de rezistență25% la finalizarea lucrărilor de instalații.

- Statul și promitentul cumpărător sau cumpăratorul au calitatea de creditori privilegiați în cadrul unei eventuale proceduri de insolvență a dezvoltatorului.

Guvernul spune NU triplării limitei de deductibilitate pentru Pilonul III de pensii și pentru asigurările private de sănătate CITEȘTE ȘI Guvernul spune NU triplării limitei de deductibilitate pentru Pilonul III de pensii și pentru asigurările private de sănătate

Utilizarea sumelor achitate de către cumpărător ca avans în cadrul promisiunii de vânzare în alte scopuri decât pentru dezvoltarea imobiliară este interzisă și se sancționează cu amendă în cuantum de 1% din cifra de afaceri a dezvoltatorului.

În situația în care promitentul cumpărător e asistat de avocat la încheierea promisiunii de vânzare-cumpărare sau a contractului de vânzare-cumpărare, onorariul notarial se reduce cu 25%.

Noua lege ar urma să intre în vigoare în termen de 6 luni de la data publicării în Monitorul Oficial al României, iar dispozițiile sale nu sunt aplicabile actelor șfaptelor juridice încheiate sau, după caz, săvârșite înainte de intrarea sa în vigoare, precum și efectelor viitoare ale acestora născute anterior intrării în vigoare a noii legi.

Proiectul va fi transmis acum, pentru dezbatere și vot final, Camerei Deputaților.

viewscnt
Afla mai multe despre
proiect
psd
avans
5%
rezervare
25%
cumpărător
dezvoltator
imobiliar
parlament
nordis