Un deputat PSD propune sancționarea prin lege a demnitarilor, reprezentanților autorităților executive, judecătorești, dar și legislative, din Parlamentul României sau din Parlamentul European, care ar dezinforma cu privire la măsurile sau legile adoptate de statul român. Inițiativa parlamentarului vine după ce premierul Dăncilă i-a calificat drept ”autiști” pe unii europarlamentari ai opoziției, care ar dezinforma forurile europene cu privire la situația din România, iar ministrul Justiției a susținut că procurorul-șef al DNA a afectat imaginea României prin declarații și interviuri.
Premierul Viorica Dăncilă a declarat recent că europarlamentarul Monica Macovei a făcut mult rău României prin atitudinea ei și prin faptul că "și-a pârât propria țară" în Parlamentul European. Premierul i-a catalogat, în acest context, drept "autiști" pe cei care "dezinformează UE, în ciuda faptului că știu adevărul", stârnind proteste din partea organizațiilor care se ocupă de copiii cu această afecțiune. Colegiul director al Consiliului Național pentru Combaterea Discriminării a decis, însă, că declarația premierului Viorica Dăncilă nu a discriminat și că declarația "se încadrează în limitele libertății de exprimare și nu constituie discriminare".
Ministrul Justiției, Tudorel Toader, a solicitat, săptămâna trecută revocarea din funcție a procurorului-șef al Direcției Naționale Anticorupție, Laura Codruța Kovesi, invocând ca argument și faptul că, prin interviurile date presei străine și prin afirmații publice, Kovesi ar fi afectat ”imaginea României”, inclusiv printre unii membri ai Parlamentului European. Procurorul-șef al DNA i-a replicat ministrului, în cadrul audierii la Consiliul Superior al Magistraturii, care a avizat negativ revocarea propusă, că exprimarea unor opinii despre legi nu este interzisă procurorilor sau magistraților.
28 noiembrie - Profit Financial.forum
”Dacă ar fi așa, ar trebui să interzicem toate revistele de Drept, pentru că în aceste reviste magistrații își spun punctul de vedere asupra unor legi”, a spus Kovesi.
Acum, deputatul PSD Răzvan Rotaru se pregătește să depună la Parlament un proiect de lege prin care propune sancționarea tuturor demnitarilor, reprezentanților autorităților publice, ba chiar și a magistraților, europarlamentarilor sau parlamentarilor, care s-ar face vinovați de denigrarea sau dezinformarea, atât în țară, cât și în străinătate, prin declarații sau documente, cu privirea la deciziile sau legile adoptate de ”statul român”.
În acest scop, el a cerut și punctul de vedere al unor instituții publice.
În prezent, conform Constituției, deputații și senatorii se bucură de imunitate politică și nu pot fi trași la răspundere juridică pentru voturile sau pentru opiniile politice exprimate în exercitarea mandatului.