Europarlamentarii propun amendarea și expunerea la „zidul rușinii” a companiilor care amenință jurnaliștii de investigație

Europarlamentarii propun amendarea și expunerea la „zidul rușinii” a companiilor care amenință jurnaliștii de investigație
scris 22 feb 2018

Mai mulți membri ai Parlamentului European vor să ia măsuri privind companiile despre care spun că au în vizor jurnaliștii de investigație cărora le intentează procese „abuzive” și pe care îi amenință, ca mod de a reduce la tăcere jurnalismul critic, informează The Guardian.

În propunerea expusă de șase membri ai PE, care solicită crearea unei noi directive UE pentru a aborda această problemă, firmele implicate în așa-numitele procese ofensatoare pot fi amendate dacă au un comportament abuziv față de jurnaliști, scrie News.ro.

Urmărește-ne și pe Google News

Europarlamentarii propun și ca noua directivă UE să permită jurnaliștilor de investigație și grupurilor media să ceară ca „procesele vexante” să fie respinse rapid și să presupună crearea unui fond care ar susține financiar grupurile media care opun rezistență proceselor ce sunt menite să îi intimideze.

Evenimente

28 noiembrie - Profit Financial.forum

„Această practică este abuzivă, este o amenințare la libertatea presei și nu își găsește locul în Uniunea Europeană”, se arată în scrisoarea transmisă lui Frans Timmermans, vicepreședintelui Comisiei Europene.

Scrisoarea este semnată de membri ai PE care reprezintă cele mai mari grupuri politice de la Bruxelles: David Casa (EPP), Ana Gomes (S&D), Monica Macovei (ECR), Maite Pagazaurtundúa (ALDE), Stelios Kouloglou (GUE) și Benedek Jávor (Greens).

Producătorul de țiglă metalică Bilka, noul proprietar al platformei Hidromecanica Brașov, își ridică afacerile cu ajutorul sectorului rezidențial CITEȘTE ȘI Producătorul de țiglă metalică Bilka, noul proprietar al platformei Hidromecanica Brașov, își ridică afacerile cu ajutorul sectorului rezidențial

Proceduri împotriva unor astfeld e procese - cunoscute ca SLAPP (Strategic Lawsuits Against Public Participation, procese strategice împotriva participării publice, n.r.) - sunt comune în mai multe state din SUA, însă noi pentru Europa.

O provocare în formularea unei legi anti-SLAPP este determinarea acțiunilor abuzive.

Astfel de procese au fost intentate The Guardian și BBC de către Appleby, o companie offshore care a stat la baza investigației Paradise Papers.

Proiectul Paradise Papers - pentru care International Consortium of Investigative Journalists (ICIJ) a fost premiat cu Pulitzer - a dezvăluit detalii despre aranjamente complexe și activități offshore ale unora dintre cei mai bogați oameni și companii din lume.

Appleby a susținut că documentele folosite în ancheta jurnalistică au fost furate într-un atac cibernetic și că nu exista un interes public în publicarea lor. Publicația The Guardian și rețeaua BBC se apăra singure în aceste procese.

Într-un comunicat, Appleby a transmis că încearcă de mai multe luni să afle care dintre documentele confidențiale au fost furate de hackeri, pentru a putea răspunde clienților și colegilor și a-i informa care dintre ele au fost luate. Reprezentanții companiei au adăugat că jurnaliștii The Guardian și BBC au refuzat să dea curs acestei solicitări.

„Nu încercăm să identificăm sursele jurnalistice sau să suprimăm libertatea de exprimare”.

Europarlamentarii și-au exprimat îngrijorarea privind impactul unor procese din Malta, unde jurnalista Daphne Caruana Galizia a fost ucisă într-un atac cu bombă, în octombrie 2017. Ei au subliniat faptul că Galizia era, la momentul respectiv, acționată în judecată de Pilatus Bank, instituție financiară din malta, pe care ea o critica în mod frecvent. Procesul de defăimare intentat jurnalistei a fost deschis în SUA și anulat după moartea ei. Trei bărbați au fost arestați și învinuiți de crimă.

Potrivit europarlamentarilor, grupurile media din Malta - amenințate cu acționare în justiție - au îndeplinit cererile Pilatus Bank și au șters și cenzurat articole din propriile arhive.

Banca a negat acuzațiile de abuz și intimidare. Reprezentanții instituției au mai spus că procesul cu Daphne Caruana Galizia a fost primul intentat unui jurnalist, însă au considerat necesar din cauza „acuzațiilor serioase, false și defăimătoare”.

În plus, în scrisoarea europarlamentarilor se mai solicită crearea unui registru UE - un „zid al rușinii” - în care să fie trecute numele tuturor firmelor care au practici abuzive.

viewscnt
Afla mai multe despre
jurnalisti de investigatie
zidul rusinii