Decizie finală în Parlament: Românii vor fi liberi de Vinerea Mare începând din acest an

Decizie finală în Parlament: Românii vor fi liberi de Vinerea Mare începând din acest an
scris 28 feb 2018

Vinerea Mare va fi zi liberă, prin lege, pentru cetățenii români, conform unui proiect de lege adoptat miercuri de Camera Deputaților. Proiectul a fost votat astfel în cele două camere ale Parlamentului în decurs de doar o săptămână și va fi promulgat de președintele Iohannis.

Prin urmare, ziua de vineri 6 aprilie ar urma să fie liberă pentru creștinii ortodocși, având în vedere că Paștele ortodox este stabilit anul acesta pentru 8 aprilie. Creștinii catolici vor celebra Paștele anul acesta la 1 aprilie, deci credincioșii de această confesiune au dreptul la zi liberă și pe 30 martie.  

Urmărește-ne și pe Google News

Proiectul a fost inițiat de UDMR, dar deputații de la toate partidele s-au grăbit să adopte proiectul, la doar o săptămână după ce a fost votat de senatori. Rapiditatea aleșilor este neobișnuită prin comparație cu perioada îndelungată care le ia să adopte alte legi, precum cele de implementare a legislației europene, în lipsa cărora România riscă noi cazuri de infringement din partea Comisiei Europene.

Evenimente

28 noiembrie - Profit Financial.forum

Mai mult, autorii legii au invocat chiar modelul instituțiilor Uniunii Europene pentru stabilirea noii zi libere. Aceștia arată că Vinerea Mare este liberă și pentru funcționarii Comisiei Europene.

Deputații PSD au susținut că o astfel de zi liberă îi favorizează pe angajatori pentru că angajații lor vor veni la muncă ”mai odihniți”, în timp ce alți deputați au cerut ca și ortodocșii să fie liberi în Vinerea Mare celebrată de catolici, atunci când Paștele este sărbătorit în zile diferite de cele două confesiuni.

Teodorovici confirmă că BNR analizează limitarea gradului de îndatorare a consumatorilor la circa 50% din venituri CITEȘTE ȘI Teodorovici confirmă că BNR analizează limitarea gradului de îndatorare a consumatorilor la circa 50% din venituri

Proiectul de lege redactat în acest sens prevede stabilirea zilei de ”Vinerea Mare, ultima zi de vineri înaintea Paștelui” ca sărbătoare legală, nelucrătoare. Vinerea Mare sau Vinerea Patimilor este ultima zi de vineri înaintea Paștelui și, astfel, ultima vineri din Postul Mare.

Vinerea Mare mai este cunoscută drept Vinerea Seacă, pentru că mulți credincioși țin post negru în ziua respectivă.

Proiectul urmează să fie adoptat și de Camera Deputaților, astfel că noua zi liberă poate fi acordată chiar din acest an, dacă primește avizul în timp util.

Speranțe pe termen mediu: Troleibuzele RATB vor avea aer condiționat, dar peste 2 ani CITEȘTE ȘI Speranțe pe termen mediu: Troleibuzele RATB vor avea aer condiționat, dar peste 2 ani

Zilele libere din acest an pot fi văzute AICI.

Vinerea Mare este sărbătoare legală în 16 dintre cele 28 de state membre ale Uniunii, iar confom calendarului sărbătorilor legale stabilit de Comisia Europeană va fi în 2018 și pentru instituțiile Uniunii Europene.

Conform datelor din proiect, Codul Muncii prevede în prezent 14 zile de sărbători legale, mai puține decât în alte țări din UE, precum Belgia, Lituania sau Cipru, care au 16 sau 17 zile de sărbătoare legală. 

viewscnt
Afla mai multe despre
zi libera
lege
vinerea mare
codul munci
uniunea europeana
ue
parlament