Un aisberg de mari dimensiuni s-a desprins din banchiza Brunt, în Antarctica, a anunțat British Antarctic Survey (BAS), un institut de cercetare din Marea Britanie, relatează agenția DPA.
Aisbergul, care măsoară 380 de kilometri pătrați (suprafața totală a Maltei este de 310 kilometri pătrați), s-a desprins luni, la câteva săptămâni după ce o fisură de 14 kilometri s-a format în gheață, scrie Agerpres.
Evenimentul de „calving” - termenul științific care desemnează separarea unor fragmente de gheață dintr-un ghețar sau masă de gheață - a fost al treilea din regiune în ultimii patru ani.
Oamenii de știință de la BAS au identificat instabilități în regiune în urmă cu un deceniu, iar drept urmare stația de cercetare britanică Halley a fost mutată la o distanță de 20 de kilometri în interiorul continentului în 2016.
„Această fragmentare era așteptată de la apariția Halloween Crack, în urmă cu opt ani, și reduce suprafața totală a banchizei la cea mai mică dimensiune de la începutul monitorizării”, a spus Oliver Marsh, cercetător în cadrul BAS.
Comunicatul de presă dat publicității de BAS precizează că evenimentul nu este legat de schimbările climatice. La Baza Halley cercetătorii sunt prezenți din noiembrie până în martie, în timpul verii antarctice. Restul anului, regiunea este monitorizată cu ajutorul imaginilor satelitare.
Another large #iceberg broke off from The #Brunt Ice Shelf.
— kosmi (@kosmi64833127) May 22, 2024
It's ~37.5 km across, roughly the size of Las Vegas.#Radar images taken by @CopernicusEU #Sentinel1 on May 11 and today.
Data processed in @sentinel_hub
h/t @adrian_luckman@volcaholic1 #SAR #Antarctica pic.twitter.com/dcgP2lZGdj