ULTIMA ORĂ România a fixat o nouă țintă cu OMS - 2 milioane de persoane vaccinate împotriva COVID-19, în primă doză, până la sfârșitul anului, 70% din populație să fie imunizată până în primul trimestru al anului 2022

ULTIMA ORĂ România a fixat o nouă țintă cu OMS - 2 milioane de persoane vaccinate împotriva COVID-19, în primă doză, până la sfârșitul anului, 70% din populație să fie imunizată până în primul trimestru al anului 2022
scris 18 oct 2021

Comitetul Național de Coordonare a Activităților privind Vaccinarea împotriva COVID-19 (CNCAV) anunță că România are acum ca obiectiv vaccinarea în primă doză, împotriva noului coronavirus, a 2 milioane de persoane până la sfârșitul acestui an, urmând ca 70% din populație să fie imunizată până în primul trimestru al anului 2022.

Biroul regional al OMS pentru Europa și OMS România, împreună cu înalți oficiali din Ministerul Sănătății, Centrul Național pentru Supravegherea și Controlul Bolilor Transmisibile și din CNCAV, au analizat astăzi, motivele care au dus la tendința actuală în procesul de vaccinare împotriva COVID-19.

Urmărește-ne și pe Google News
Instrumente pentru o muncă remote eficientă CITEȘTE ȘI Instrumente pentru o muncă remote eficientă

Partea română i-a informat pe specialiștii OMS despre creșterea "foarte mare" a cazurilor severe și a deceselor în urma infectării cu COVID-19, sursa citată precizând că 92% din decese au fost înregistrate la persoanele nevaccinate. Cele mai multe dintre acestea au avut și alte boli, dar au fost înregistrate decese și în rândul tinerilor, copiilor și tineri și populației active.

"Se remarcă diferențe mari în acoperirea vaccinală de la un județ la altul, județele din nord-est și sud având o acoperire vaccinală mai mică. Acoperirea pe grupe de vârstă arată o acoperire de vaccinare de aproximativ 50% la persoanele cu vârste cuprinse între 50 și 69 de ani, dar numai în jur de 20% la persoanele de peste 80 de ani. Există, de asemenea, un decalaj de gen, deoarece femeile sunt semnificativ mai puțin vaccinate decât bărbații, cu o diferență de aproape 20%, la persoanele de peste 60 de ani. Obiectivul României este de a vaccina 2 milioane de persoane împotriva COVID-19 (prima doză) până la sfârșitul acestui an (45% din populație) și 70% din populație până în primul trimestru al anului 2022", este mesajul transmis după discuție.

JD Agro Cocora continuǎ seria de proiecte de expansiune ambițioase CITEȘTE ȘI JD Agro Cocora continuǎ seria de proiecte de expansiune ambițioase

Conform CNCAV, vaccinarea în populația generală în România este scăzută și stagnează, fiind sub media vaccinării regionale. De asemenea, gradul de imunizare este sub așteptări la grupurile prioritare vulnerabile, adică la persoanele de peste 80 de ani.

"Modelarea OMS arată că, dacă se menține ritmul de vaccinare din ultimele 6 săptămâni și strategiile de vaccinare în vigoare, România va ajunge în aproximativ 7 luni la o acoperire vaccinală de 40% pentru populația totală și în aproximativ 31 de luni la o acoperire de 70%. OMS a observat o creștere constantă în ultimele trei săptămâni în ceea ce privește vaccinarea, dar mai ales în rândul persoanelor sub 50 de ani. Este important ca România să se concentreze pe furnizarea vaccinurilor care salvează vieți celor care prezintă cel mai mare risc de deces și forme grave ale bolii, cum ar fi vârstnicii, persoanele cu boli cronice și alte categorii la risc (persoanele gravide, personalul care activează în domenii esențiale)", este arătat.

Cum previi picarea site-ului în cazul creșterilor masive de trafic CITEȘTE ȘI Cum previi picarea site-ului în cazul creșterilor masive de trafic

Președintele Colegiului Medicilor, Daniel Coriu, a declarat anterior că Organizația Mondială a Sănătății trimite o delegație în România ca „să înțeleagă ce se întâmplă, de ce într-o țară cu acces la toate vaccinurile posibile avem o rată de vaccinare așa scăzută”.

„Suntem într-o situație dramatică. Cum am ajuns aici? Prin nevaccinare, prin lipsa de încredere în mesajul nostru, al medicilor. Țara noastră a ajuns un exemplu negativ la nivel internațional. Organizația Mondială a Sănătății trimite o delegație în România să înțeleagă ce se întâmplă, de ce într-o țară cu acces la toate vaccinurile posibile avem o rată de vaccinare așa scăzută. Consecința directă o vedem noi în spitale: sunt supraaglomerate cu infecții COVID, nu mai putem face față cazurilor noi, avem un număr enorm de mare de decese evitabile. Subliniez acest lucru, decese evitabile, pacienți care au murit și nu trebuia să moară. Resursa umană, corpul medical, este sub o presiune uriașă, suntem obosiți, suntem copleșiți, tratăm pacienți în corturi și containere. Trebuie să recunoaștem, să ne asumăm că avem resurse limitate”, a arătat Daniel Coriu la Digi 24.

JD Agro Cocora continuǎ seria de proiecte de expansiune ambițioase CITEȘTE ȘI JD Agro Cocora continuǎ seria de proiecte de expansiune ambițioase

Pe de altă parte, un medic român stabilit în Suedia, Laura Ghibu, declara că ceea ce se întâmplă în România n-are nicio explicație logică pentru un cercetător străin și foarte probabil România va deveni obiectul unui studiu de caz, iar fenomenul va primi și un nume.

viewscnt
Afla mai multe despre
oms
vaccinare
romania