Parlamentul olandez a adoptat o rezoluție care stipulează că Olanda nu ar trebui să voteze pentru aderarea României și a Bulgariei la spațiul Schengen, a anunțat eurodeputata olandeză Sophia in'T Veld, coordonatoarea grupului Renew în Comisia pentru libertăți civile (LIBE) a Parlamentului European.
''Spre marele meu regret, tocmai am aflat în urmă cu câteva minute că parlamentul olandez a adoptat o rezoluție care afirmă că Olanda nu ar trebui să voteze pentru aderarea României și a Bulgariei în spațiul Schengen. Regret profund acest lucru.
Partidul meu (Democrații 66, n.red.) a votat împotriva acestei rezoluții, noi vrem ca România și Bulgaria să adere imediat la spațiul Schengen, ați îndeplinit criteriile necesare.
28 noiembrie - Profit Financial.forum
Mă tem că prim-ministrul Olandei face foarte puțin pentru a convinge parlamentul olandez sau pentru a-și asuma responsabilitatea și a spune că, în interesul Europei, va fi de acord în Consiliu (cu aderarea României și a Bulgariei la Schengen, n.red.).
Trebuie să înțelegeți că nu toată lumea în Olanda este împotrivă. Partidul meu vrea ca Bulgaria și România să adere imediat la Schengen, dar majoritatea partidelor din guvern nu doresc acest lucru'', a declarat Sophia in'T Veld pentru Agerpres.
CITEȘTE ȘI Control ANPC la 305 de magazine Mega Image. 32 dintre ele ar putea fi închise temporar. Amenzi de 5,5 milioane de leiÎn Olanda, după alegerile parlamentare din 15-17 martie 2021 a fost semnat un acord de coaliție pentru perioada 2021-2025 între Partidul Conservator Liberal (VVD, membru al grupului Renew Europe), Partidul Democrații 66 (D66, membru al grupului Renew Europe), Apelul Creștin-Democrat (CDA, membru al grupului PPE) și Uniunea Creștină (membră a grupului PPE). La 10 ianuarie acest an a fost instalat actualul guvern de coaliție condus de premierul Mark Rutte (VVD).
Parlamentul European a adoptat, marți, cu o largă majoritate, o rezoluție nonlegislativă în care cere Consiliului Uniunii Europene ca, până la sfârșitul anului 2022, să ia toate măsurile necesare pentru a adopta decizia privind admiterea României și Bulgariei în spațiul Schengen de liberă circulație. Pentru extinderea spațiului Schengen este nevoie de o decizie cu unanimitate a Consiliului UE.
În prezent, dintre țările membre ale UE, doar Bulgaria, Croația, Cipru, Irlanda și România nu fac parte din spațiul Schengen, care include, de asemenea, state ce nu sunt membre ale blocului comunitar (Islanda, Norvegia, Elveția și Liechtenstein).