UE a adoptat noi norme pentru îmbunătățirea condițiilor de muncă ale lucrătorilor de pe platforme

UE a adoptat noi norme pentru îmbunătățirea condițiilor de muncă ale lucrătorilor de pe platforme
Profit.ro
Profit.ro
scris astăzi, 10:43

Cele 27 de state membre UE au adoptat, în mod definitiv noi norme care au obiectivul de a îmbunătăți condițiile de muncă pentru cele peste 28 de milioane de persoane care lucrează pe platforme digitale de muncă în întreaga UE, informează un comunicat de presă al Consiliului UE.

Directiva privind lucrul pe platforme va face ca utilizarea algoritmilor pentru gestionarea resurselor umane să fie mai transparentă, asigurând faptul că sistemele automatizate sunt monitorizate de personal calificat și că lucrătorii au dreptul de a contesta deciziile automatizate.

Urmărește-ne și pe Google News
FMI trage un semnal de alarmă cu privire la creșterea continuă a datoriei publice mondiale CITEȘTE ȘI FMI trage un semnal de alarmă cu privire la creșterea continuă a datoriei publice mondiale
Evenimente
31 octombrie - Maratonul de Educație Financiară
5 noiembrie - Gala Profit – Povești cu Profit... Made in Romania
14 noiembrie - Maratonul Agriculturii

Aceasta va contribui, de asemenea, la stabilirea corectă a statutului profesional al persoanelor care lucrează pentru platforme, permițându-le să beneficieze de drepturile în materie de muncă care li se cuvin. Statele membre vor stabili o prezumție legală a raportului de muncă în sistemele lor juridice, care se va declanșa atunci când se constată anumite fapte care indică controlul și conducerea, scrie Agerpres.

Directiva urmează să fie semnată de Consiliu și de Parlamentul European și va intra în vigoare după publicarea în Jurnalul Oficial al UE. Statele membre vor avea la dispoziție doi ani pentru a încorpora dispozițiile directivei în legislația lor națională. 

viewscnt
Afla mai multe despre
condiții de muncă
ue