Trump, judecat într-un proces istoric privind atacul de la Capitoliu, violențe prin care a vrut să rămână la putere

Trump, judecat într-un proces istoric privind atacul de la Capitoliu, violențe prin care a vrut să rămână la putere
scris 8 feb 2021

Donald Trump se află marți - la un an de la un proces istoric în vederea uneidestituiri - din nou în poziția de acuzat în Senat, ai cărui membri urmează să stabilească dacă fostul președinte al Statelor Unite a încurajat atacul sângeros la Capitoliu, în ultimele zile ale mandatului său, relatează AFP.

Acest nou proces va intra și el în istorie, în mai multe privințe - niciun președinte american nu a mai fost inculpat în două rânduri și nici nu a fost judecat după ce a plecat de la putere, scrie News.ro.

Urmărește-ne și pe Google News

Donald Trump, care va fi absent la proces, probabil că va fi achitat, la fel ca prima oară, deoarece cei 50 de senatori democrați vor întâmpina mari dificultăți în a convinge 17 senatori republicani să voteze împteună cu ei, pentru a obține două treimi din cele 100 de voturi de care au nevoie pentru a-l condamna.

Evenimente

28 noiembrie - Profit Financial.forum
VIDEO: Un ghețar din Himalaya s-a desprins și a lovit un baraj, omorând 100-150 de oameni CITEȘTE ȘI VIDEO: Un ghețar din Himalaya s-a desprins și a lovit un baraj, omorând 100-150 de oameni

Violența atacului de la 6 ianuarie, în timp ce aleșii certificau victoria lui Joe Biden în alegerile prezidențiale de la 3 noiembrie, a provocat o emoție atât de puternică încât democrații au reactivat procedura în vederea destituirii, în pofida faptului că mandatul lui Trump se afla la sfârșit.

Camera Reprezentanților, aflată sub controlul democraților, l-a inculpat (”impeachment”) la 13 ianuarie cu privire la ”incitare la insurecție”.

Miliardarul republican și aliații săi se sprijină tocmai pe plecarea sa de la Casa Albă, la 20 ianuarie, pentru a susține că procesul este contrar Constituției. Senatorii pot, în opinia lor, să demită un președinte în funcție și nu să judece un simplu cetățean.

Acuzarea democrată invocă precedentul unui fost secretar judecat în acest cadru și subliniază că este necesar ca Trump să fie condamnat pentru a fi ineligibil și a ”descuraja alți viitori președinți să provoace violențe cu scopul de a rămâne la putere”.

În cadrul procesului, avocații apărării urmează să se concentreze asupra acestei dezateri juridice, pentru a evita să fie nevoiți să justifice tweeturile și diatribele inflamate ale clientului lor.

Majoritatea senatorilor republicani ar urma să campeze în spatele acestui argument și să voteze achitarea - fără să se pronunțe asupra fondului problemei.

”BUTOI CU PULBERE”

”Dacă acest lucru s-ar fi întâmplat în Uniunea Sovietică, ar fi fost numit o mascaradă”, a tunat duminică unul dintre ei, Bill Cassidy.

La fel ca în urmă cu un an - când a fost judecat de ”abuz de putere”, din cauză că a cerut Ucrainei să ancheteze cu privire la fiul lui Joe Biden, Hunter Biden, Donald Trump are toate șansele să nu fie condamnat.

Fostul magnat în domeniul imobiliar are însă multe de pierdut în timpul procesului, care urmează să fietransmis în direct în întreaga țară.

În pofida faptului că este susținut de o bază, atacul i-a erodat popularitatea.

Potrivit unui sondaj Ipsos/ABC News publicat duminică, 56% dintre americani cred că este necesar ca fostul președinte să fie condamnat și să i se interzică să mai candideze - însă peste 80% dintre republicani se opun acestui lucru.

Trump cochetează, la vârsta de 74 de ani, cu ideea unei noi candidaturi în 2024, însă nu are interesul să vadă acest episod jucat șirejucat.

Însă democrații care prezintă acuzarea intenționează să denunțe atitudinea lui Donald Trump care, potrivit argumentelor lor scrise, ”a creat un butoi cu pulbere, a aprins o scânteie și apoia încercat să obțină profit personal de pe urma haosului care a urnat”.

Ei urmează să revină îndelung asupra evenimentelor care au zguduit democrația americană.

”FORȚA”

După două luni de cruciadă grotescă împotriva rezultatului alegerilor prezidențiale, Donald Trump și-a îndemnat susținătorii să manifesteze la Washington în ziua în care Congresul urma să înregistreze victoria rivalului său.

Trump a pozat, din nou, în ciuda oricărei evidențe, drept victima unor ”fraude masive” și a tunat către mulțime: ”voi nu ne veți recuceri niciodată țara dacă sunteți slabi. Trebuie să vă arătați forța”.

Câteva momente mai târziu, sute de bărbați și de femei forțau intrarea în Capitoliu, semănând frica și haosul. Cinci persoane, inclusiv un polițist lovit cu un extinctor, au fost ucise în atac.

Donald Trump le-a cerut abia după câteva ore susținătorilor sîi ”să se întoarcă acasă”, într-o înregistraree video în care le spune de asemenea că ”vă iubim”.

Pentru a aminti amploarea dramei, procurorii democrați ar putea cere să audieze martori.

Însă nu este sigur că senatorii, care urmează să valideze marți cadrul procesului - durata, orele, audierile - vor accepta acest lucru.

Republicanii nu vor să zăbovească asupra acestui episod, care provoacă disensiuni în rândul lor, așa cum a arătat o moțiune de cenzură adoptată sâmbătă de către Partidul Republican din Wyoming împotriva alesei din acest stat Liz Cheney, una dintre puținii republicani care a votat în favoarea inculpării lui Donald Trump.

Iar democrații nu au interesul să prelungească un proces care-i împiedică să consacre implementarea programului lui Joe Biden.

viewscnt
Afla mai multe despre
trump
sua