Le Monde a dezvăluit că telefonul portabil al președintelui Franței Emmanuel Macron a fost infectat de programul de spionaj informatic Pegasus. Potrivit cotidianului, operațiunea a fost condusă în numele serviciilor de informații marocane.
Elaborat de firma israeliană NSO, acest virus permite, după ce a fost introdus în spartphone, să recupereze mesaje, fotografii, contacte și chiar să asculte apeluri telefonice ale proprietarului, scrie News.ro.
"Dacă faptele se dovedesc sunt foarte grave", a indicat anturajul șefului statului.
"Pentur moment, rămânem în cadrul unei ipoteze. Nu există nicio certitudine", se spune, asigurând că "se va face lumină despre dezvăluirile din presă".
În afară de președintele Republicii franceze, fostul premier Edouard Philippe precum și 14 miniștri din guvern au avut telefoanele infectate.
Parchetul din Paris a deschis, marți, o anchetă privind spionajul jurnaliștilor francezi inclusiv infiltrarea în telefoanele acestora a programului informatic de supraveghere Pegasus în numele statului marocan care îl contestă, dezvăluit duminică de un consorțiu media.
CITEȘTE ȘI Evoluția Artesana: de la business de familie la unul dintre cei mai mari jucători independenți de pe piața lactatelor artizanaleAceastă anchetă a fost deschisă pentru o lungă listă de zece infracțiuni între care "afectarea vieții private", "interceptarea de corespondență", "acces fraudulos" la un sistem informatic și "conspirație". Urmează plângerea făcută de site-ul Mediapart, ai cărui doi jurnaliști au fost spionați, la care se adaugă o plângere similară a publicației Le Canard enchaîné.
Mai multe publicații, între care Le Monde, The Guardian și The Washington Post, au dezvăluit duminică faptul că fondatorul Mediapart Ewdy Plenel și jurnalistul Lénaïg Bredoux au fost spionați de serviciile secrete marocane.
Publicația Le Canard Enchaîné ar fi fost vizată prin fosta sa colaboratoare Dominique Simmonnot, care a anunțat că ea va sesiza personal justiția.
Aceste dezvăluiri au stârnit indignare în lumea întreagă în rândul organizațiilor de apărarea a drepturilor omului, a mass-media și a liderilor politici.
NSO, acuzată în mod obișnuit că face jocurile regimurilor autoritare, a asigurat mereu că software-ul său este folosit doar pentru a obține informații despre rețelele criminale sau teroriste.
Pe lista obținută de Le Monde, The Guardian și The Washington Post de la rețeaua cu sediul în Franța Forbidden Stories și de la Amnesty International figurează numărul de telefon al jurnalistului mexican Cecilio Pineda Birto, împușcat la câteva săptămâni după apariția acestui document, precum și al corespondenților străini de la mai multe publicații, între care Wall Street Journal, CNN, France 24, El Pais. Ea conține 50.000 de numere de telefon selectate de clienții NSO din 2016 pentru potențială monitorizare.