Comisia a adoptat o propunere privind un pachet de asistență macrofinanciară (AMF) în valoare de 3 miliarde de euro pentru mai multe țări, inclusiv vecine României, fonduri care să le ajute să limiteze impactul economic negativ al pandemiei de coronavirus.
În urma unei evaluări preliminare a nevoilor de finanțare, propunerea prevede distribuirea fondurilor după cum urmează: Albania (180 de milioane de euro), Bosnia și Herțegovina (250 de milioane de euro), Georgia (150 de milioane de euro), Kosovo (100 de milioane de euro), Republica Moldova (100 de milioane de euro), Muntenegru (60 de milioane de euro), Macedonia de Nord (160 de milioane de euro), Ucraina (1,2 miliarde de euro). La acestea se adaugă fonduri pentru Tunisia (600 de milioane de euro) și Iordania (200 de milioane de euro),
Vicepreședintele executiv pentru o economie în serviciul cetățenilor, Valdis Dombrovskis, a declarat: „Sprijinirea vecinilor noștri este esențială în această perioadă de criză, ca să menținem stabilitatea întregii regiuni. Din răspunsul global al UE la pandemia de coronavirus face parte și necesitatea de a sprijini țările vecine să atenueze cele mai grave efecte economice ale acesteia. Aceste „programe AMF pentru situații de criză” vor ajuta 10 țări să își asigure stabilitatea macroeconomică și să își protejeze cetățenii și întreprinderile în timpul crizei.”
28 noiembrie - Profit Financial.forum
Fondurile AMF le vor fi puse la dispoziție timp de 12 luni sub formă de împrumuturi în condiții foarte avantajoase, pentru a ajuta aceste țări să își acopere nevoile de finanțare imediate și urgente. Împreună cu sprijinul din partea Fondului Monetar Internațional, aceste fonduri pot contribui la consolidarea stabilității macroeconomice și la crearea unui spațiu de manevră care să permită alocarea de resurse menite să protejeze cetățenii și să atenueze consecințele socioeconomice negative ale pandemiei de coronavirus. Acest instrument rămâne disponibil și pentru alte țări eligibile care se confruntă cu dificultăți legate de balanța de plăți.â
Propunerea Comisia trebuie adoptată de către Parlamentul European și Consiliul UE. Având în vedere necesitatea urgentă a acestui sprijin, Comisia se bazează pe cooperarea colegiuitorilor pentru a asigura adoptarea rapidă a propunerii.
Odată ce propunerea va fi fost adoptată, Comisia este pregătită să plătească prima tranșă, cât mai curând după adoptarea deciziei de asistență macrofinanciară și semnarea unui memorandum de înțelegere cu fiecare țară parteneră. A doua tranșă ar putea fi plătită în al patrulea trimestru al anului 2020 sau în prima jumătate a anului 2021, cu condiția ca măsurile de politică aferente să fi fost puse în aplicare în timp util.