Premierul britanic Theresa May a obținut concesii majore din partea Bruxelles-ului pentru rămânerea Marii Britanii în uniunea vamală, astfel încât să fie evitată introducerea unei frontiere stricte cu Irlanda de Nord, a relatat publicația Sunday Times, fără să dezvăluie sursa informațiilor, transmite Bloomberg.
Aceste progrese ar putea atrage sprijinul unei părți din parlamentarii laburiști și ar mări șansele ca acordul pentru Brexit să fir aprobat de Parlament, potrivit publicației, scrie News.ro
În articolul intitulat ”Acordul secret al lui May pentru Brexit”, publicația a relatat că May este pe cale să obțină un acord referitor la ”viitorul parteneriat economic”, care ar permite Marii Britanii să încheie un acord similar de liber schimb cu cel dintre Canada și UE. Acesta ar putea la rândul său influența aripa eurosceptică a Partidului Conservator.
28 noiembrie - Profit Financial.forum
Un purtător de cuvânt din Downing Street a afirmat că articolul din Times este ”o speculație” și că negocierile cu UE sunt în curs. Guvernul a anunțat anterior că acordul de retragere este gata în proporție de 95% și că au avut loc progrese și în discuțiile referitoare la relațiile viitoare.
Deși mai sunt doar cinci luni până la ieșirea Marii Britanii din UE, niciuna dintre părți nu a explicat public ce se întâmplă în timpul negocierilor, după o informare făcută de May în Parlament pe 22 octombrie. Dar oficialii britanici consideră că negocierile intense vor avea ca rezultat pasul decisiv necesar pentru un acord, în următoarele două săptămâni, au spus două persoane apropiate situației.
Principalul punct divergent este cum să fie evitate controalele vamale la granița dintre Irlanda de Nord și Republica Irlanda, fără să fie introduse bariere suplimentare între Irlanda de Nord și Marea Britanie.
Potrivit Sunday Times, UE a acceptat apelul făcut de May pentru un acord vamal la nivelul întregii Marii Britanii, care ar elimina necesitatea controalelor vamale între Marea Britanie și Irlanda de Nord sau la frontiera cu Republica Irlanda. Foarte important este că acest ar fi un acord angajant inclus în acordul de separare.
UE ar fi acceptat și ca verificarea bunurilor să fie efectuate ”pe piață”, de către oficiali britanici, și nu în porturi, de către inspectori al UE, potrivit Sunday Times.
În timpul vizitei efectuate vineri la Dublin, adjunctuk de facto al lui May, David Lidington, a spus că Marea Britanie și UE sunt ”cu certitudine foarte aproape să rezolve” problema graniței cu Irlanda. Lidington a spus că nu ar vrea să prezică momentul acordului, dar a subliniat că o ședință de guvern ar putea fi convocată oricând.
Chiar dacă va avea loc un acord la Bruxelles în următoarele zile, May va trebui să își convingă guvernul să îl accepte, iar apoi Parlamentul.
Reprezentanți importanți ai mediului de afaceri s-au săturat însă de modul în care guvernul poartă negocierile cu UE. Peste 70 de lideri de afaceri, inclusiv fondatorul lastminute.com, Martha Lane Fox, și fostul șef al grupului former J. Sainsbury, Justin King, au semnat o scrisoare prin care afirmă că atât planurile actuale pentru Brexit cât și lipsa unui acord vor avea un impact negativ asupra companiilor și locurilor de muncă.