LIG Nex1 Co., o importantă companie sud-coreeană din sectorul apărării, a fost eliminată de la licitația pentru cumpărarea de sisteme de apărare antiaeriană cu rază scurtă și foarte scurtă de acțiune (SHORAD/VSHORAD), lansată de Ministerul Apărării din România, din cauza unei erori în documentația prezentată, informează agenția de presă Yonhap.
Potrivit unor surse din industria de apărare, LIG Nex1 a depus o contestație la Consiliul Național de Soluționare a Contestațiilor (C.N.S.C.) în data de 16 decembrie, după ce la începutul lunii a fost eliminată din cea de-a doua fază a procedurii de licitație pentru cumpărarea de sisteme de apărare antiaeriană cu rază scurtă și foarte scurtă de acțiune lansată de MApN.
Sursele au precizat că eliminarea LIG Nex1 din această licitație cu o valoare estimată unde între 1,38 și 2,07 miliarde de dolari s-a datorat unei erori în ceea ce privește documentația depusă de firma sud-coreeană, care trebuia să prezinte o chitanță pentru o garanție obligatorie de 1% din valoarea contractului, aproximativ 4,2 milioane de dolari, scrie Agerpres
De asemenea, LIG Nex1 susține că a fost supusă unui tratament diferențiat la reuniunile din timpul licitației, în condițiile în care delegațiile venite de la rivalii MBDA și Diehl Defence au fost compuse din patru reprezentanți, în timp ce delegația LIG Nex1 a fost compusă din maximum doi reprezentanți ai companiei.
"În mod clar am fost dezavantajați în raport cu alți participanți", susține LIG Nex1 în contestația formulată de firma sud-coreeană, care adaugă faptul că a putut avea reprezentanți care vorbeau numai coreeană și engleză.
Un purtător de cuvânt de la LIG Nex1 a confirmat la Seul că firma a fost eliminată din procesul de licitație, explicând că au existat "opinii diferite între părți cu privire la documentația depusă".
România are legături solide cu industria de apărare din Coreea de Sud. În luna februarie 2023, LIG Nex1 a semnat un acord cu compania ROMARM pentru cooperarea în domeniul dezvoltării și producției de sisteme de apărare antiaeriană. În iulie 2024, Hanwha Aerospace a obținut un contract major cu Ministerul Apărării Naționale al României pentru furnizarea a 54 de obuziere autopropulsate K9 și 36 de vehicule de reaprovizionare cu muniție K10. Livrările sunt programate să înceapă în 2027, iar pentru a sprijini acest parteneriat, Hanwha Aerospace investește în facilități de producție și mentenanță în România.