Persoanele care desfășoară activitate în calitate de prestator casnic vor putea fi contribuabili ai sistemului public de pensii, conform unor amendamente aduse de senatorii proiectului legii pensiilor. Proiectul a fost adoptat prin vot în plenul Senatului și va fi transmis pentru dezbatere și vot final Camerei Deputaților.
Conform datelor furnizate de Ministerul Muncii la dezbaterea proiectului în Senat, pe lângă cele 15 miliarde lei necesare indexării pensiilor, conform legislației în vigoare, cu 13,8% de la 1 ianuarie 2024, aplicarea legii pensiilor de la 1 septembrie 2024 va avea un impact bugetar suplimentar de 10 miliarde lei anul viitor.
Președintele Senatului, Nicoilae Ciucă, a precizat la rândul său că, potrivit analizei pe care a văzut-o personal, impactul aplicării legii în 2025 va fi de circa 33,1 miliarde lei.
28 noiembrie - Profit Financial.forum
Totodată, conform Ministerului Muncii, cheltuielile totale cu pensiile în 2024 vor fi de 112 miliarde lei, cu încadrarea în 9,4% din PIB, procent încă prevăzut în PNRR pentru cheltuielile buegtare cu pensiile.
Proiectul noii legi a pensiilor a fost adoptat de către Guvern săptămâna trecută, după controverse privind impactul bugetar al acesteia, iar acum, în comisiile de specialitate, senatorii i-au mai adus unele modificări, care nu modifică în mod fundamental proiectul.
În lege au fost, cu acest prilej, incluși drept contribuabili ai sistemului public de pensii persoanele care desfășoară activitate în calitate de prestator casnic, potrivit legii adoptate în 2022 și care ar urma să intre în vigoare la 1 ianuarie 2024, aceștia nefiind prevăzuți în Codul fiscal.
”Sunt contribuabili ai sistemului public de pensii persoanele care desfășoară activitate în calitate de prestator și care datorează contribuția de asigurări sociale”, prevede proiectul adoptat de senatori.
CITEȘTE ȘI Guvernul va declara anul viitor două noi zile libere, pe lângă sărbătorile legaleÎn cazul persoanelor care desfășoară activitate în calitate de prestator casnic, baza de calcul a contribuției de asigurări sociale este prevăzută de Legea nr.111/2022, mai prevede proiectul legii pensiilor, așa cum a fost modificat în Senat.
Potrivit Legii nr.111/2022, prestatorii casnici vor fi remunerați prin tichete de activități casnice, care vor fi preschimbate apoi în bani la agențiile pentru ocuparea forței de muncă. Este vorba de servicii de curățenie/igienizare, spălat/călcat rufe, servicii de croitorie, servicii de preparare a hranei, servicii de îngrijire corporală, hrănire, supraveghere a beneficiarului casnic dependent. De asemenea, și bonele au posibilitatea de a desfășura activități plătite prin tichete de activități casnice.
Conform aceleiași legi, baza de calcul pentru contribuția de asigurări sociale, ca și pentru contribuția de asigurări sociale de sănătate și pentru aplicarea impozitului pe venit, este 50% din valoarea nominală a unui tichet de muncă, adică 7,5 lei. Suma netă care revine prestatorului casnic pentru un tichet de muncă de 15 lei va fi de 11,62 lei (ceea ce reprezintă 77,46% din valoarea nominală a tichetului de muncă). 22,53% din valoarea nominală a tichetului de muncă reprezintă contribuții și impozit.