Evenimentele non-sportive ar urma să se situeze pe ultima poziție în lista de priorități privind organizarea de competiții sau alt fel de activități pe stadioanele finanțate în proporție de peste 75% din fonduri publice și aflate în administrarea unor autorități de stat, conform unei propuneri ințiate George Becali, în calitate de deputat, proaspăt reintrat în Parlament.
”Având in vedere că aceste baze au fost realizate în principal din bugetul statului, ele trebuie folosite în primul rând pentru scopul lor de bază - pregătirea și competițiile sportive - conform destinației pentru care au fost finanțate”, arată fostul acționar principal al FCSB.

Ierarhia de evenimente propusă de Becali
Proiectul lui Becali prevede că folosirea bazelor sportive, precum și a unităților de practicare a sportului construite din fonduri provenite în cuantum de peste 75% de la bugetul statului sau bugetele locale, aflate în proprietatea și/sau administrarea unităților administrativ teritoriale, organelor administrației publice centrale sau subordonate acestora, pentru acțiunile de pregătire sportivă și desfășurarea de competiții sportive, în funcție de nivelul competițional, raportat la destinația prevăzută în documentatia de fundamentare în baza căreia s-au aprobat fondurile de la bugetul de stat pentru construirea acestora, se va face cu prioritate după următoarele criterii:
a) loturile olimpice și naționale ale federațiilor sportive naționale olimpice;
b) cluburile sportive care participă la competiții sportive oficiale internaționale;
c) cluburile sportive publice sau private, având prioritate cele din eșalonul superior;
d) cluburile sportive școlare, liceele cu program sportiv, respectiv cluburile sportive universitare;
e) acțiunile sportive organizate de direcțiile județene de sport și Direcția pentru Sport a Municipiului București;
f) acțiunile sportive organizate de asociațiile județene pe ramură de sport și ale municipiului București;
g) activitățile sportive organizate de alte structuri sportive;
h) alte activități decât cele sportive/terți, dacă în calendar nu sunt prevăzute activități desfâșurate de structurile sportive prevăzute la alinl lit. a - g.

”Evenimentele non-sportive sunt incluse la lit. h) - ultima poziție în lista de priorități - ceea ce înseamnă că nu sunt interzise, însă pot fi programate doar după ce nevoile sportive au fost satisfăcute.
Această abordare garantează că activitățile precum concerte, târguri sau alte evenimente de către terți nu vor împiedica desfășurarea competițiilor sportive pentru care baza sportivă a fost destinată inițial”, arată Gigi Becali.
Astfel, proiectul prevede explicit că niciun eveniment organizat de către terți (non-sportiv) nu va fi aprobat dacă în perioada solicitată există deja o competiție sau activitate sportivă programată în baza respectivă. Astfel, potrivit lui Becali, este garantată prioritatea absolută a competițiilor sportive și este eliminată posibilitatea ca ”un concert, târg sau alt eveniment similar să perturbe să excludă o competiție sportivă aprobată anterior”.
Totodată, proiectul prevede obligația planificării din timp a utilizării bazei sportive de către toți potențialii utilizatori, atât structurile sportive, cât și terții. Ca urmare, ar urma să fie comunicate înainte de fiecare sezon (până la 1 august pentru anul următor) perioadele dorite de utilizare, pentru a permite administratorului bazei sportive să elaboreze un calendar unitar al evenimentelor, pe baza criteriilor de prioritizare stabilite.
Pentru a intra în vigoare, proiectul trebuie adoptat de Parlament și promulgat de către șeful statului.