Parlamentul stabilește noi pensii speciale

Parlamentul stabilește noi pensii speciale
scris 13 nov 2023

Magistraţii-asistenţi din cadrul Curții Constituționale a României (CCR) şi personalul de specialitate juridică asimilat acestora, indiferent de vârstă, cu o vechime de cel puţin 25 de ani în activitate juridică, realizată numai în aceste funcții, se pot pensiona la implinirea vârstei de 60 de ani şi pot beneficia de pensie de serviciu în cuantum de 80% din baza de calcul reprezentată de media media indemnizaţiilor de încadrare brute lunară şi a sporurilor avute în ultimele 48 de luni de activitate înainte de data pensionării, a stabilit Parlamentul, prin votul final al senatorilor.

De ce este important: Noua lege a pensiilor, adoptată de Guvern și transmisă Parlamentului, prevede că vârsta standard de pensionare este de 65 de ani atât pentru bărbați, cât și pentru femei. Atingerea acestei vârste se realizează prin creșterea vârstelor standard de pensionare, conform eșalonării prevăzute în anexa nr. 5. Stagiul complet de cotizare contributiv, este de 35 de ani, atât pentru femei, cât și pentru bărbați. Pensia anticipată se cuvine, cu cel mult 5 ani înaintea împlinirii vârstei standard de pensionare, persoanelor care au realizat stagiul complet de cotizare contributiv, precum și celor care au depășit stagiul complet de cotizare cu până la 5 ani, conform proiectului noii legi a pensiilor.

Urmărește-ne și pe Google News

Senatul a adoptat acum, în calitate de for decizional, un proiect legislativ inițiat de PSD și susținut de PNL, care vizează reglementarea categoriei magistraţilor-asistenţi de la CCR, aceștia fiind asimilaţi ca salarizare judecătorilor cu grad de curte de apel și beneficiind în mod corespunzător de drepturile salariale şi de celelalte drepturi ale acestora, conform proiectului.

Evenimente

28 noiembrie - Profit Financial.forum
DOCUMENT Iohannis reclamă a două oară la CCR o lege, pentru că Parlamentul nu cere experiență în domeniul naval pentru șefii de porturi - ”Standardele profesionale, diminuate până la diluare”. Istoria proiectului CITEȘTE ȘI DOCUMENT Iohannis reclamă a două oară la CCR o lege, pentru că Parlamentul nu cere experiență în domeniul naval pentru șefii de porturi - ”Standardele profesionale, diminuate până la diluare”. Istoria proiectului

”Magistraţii-asistenţi şi personalul de specialitate juridică asimilat acestora, indiferent de vârstă, cu o vechime de cel puţin 25 de ani în activitate juridică, realizată numai în aceste funcții, se pot pensiona la implinirea vârstei de 60 de ani şi pot beneficia de pensie de serviciu în cuantum de 80% din baza de calcul reprezentată de media media indemnizaţiilor de încadrare brute lunară şi a sporurilor avute în ultimele 48 de luni de activitate înainte de data pensionării”, prevede proiectul adoptat, care inițial nu prevedea vreo limită de vârstă și nici vreo limită a pensiei.

Proiectul prevede acum o limită a cuantumului net al pensiei de serviciu, care nu poate fi mai mare de 100% din venitul net avut în ultima luna de activitate inainte de data pensionării.

Toate acestea sunt prevederi preluate din noua legea pensiilor speciale, ă cărei formă inițială CCR a considerat-o neconstituțională, iar puterea a modificată conforme cerințelor Curții, astfel încât pensiile fără contributivitate să dispară abia în 2061. De prevederile noii legi a pensiilor speciale beneficiază și magistrații-asistenți.

Pentru a intra în vigoare, proiectul mai trebuie promulgat de șeful statului.

viewscnt
Afla mai multe despre
pensii
speciale
senat
magistrați
ccr