Participanții la piețele de energie din UE vor fi obligați, începând de luna viitoare, să raporteze contractele de stocare energie și gaze, dar și produsele derivative și o eventuală tranzacționare pe bază de algoritmi către ACER (agenția reglementatorilor din UE), în cazul României și a altor 2 state membre raportarea urmând a fi efectuată direct către agenția națională (respectiv ANRE).
În urmă cu o săptămână, în Jurnalul Oficial al Uniunii Europene a fost publicat un nou Regulament pentru îmbunătățirea protecției Uniunii împotriva manipulării pieței în cadrul pieței angro de energie, care aduce modificări substanțiale, în special în ceea ce privește definițiile și raportările.
Astfel, „piață organizată” va însemna “o bursă de energie, un broker de energie, o platformă de capacitate energetică sau orice alt sistem sau facilitate în care mai multe terțe părți care cumpără sau vând interese în produse energetice angro interacționează într-un mod care poate duce la o tranzacție”.
Potrivit ACER, noua definiție menționează în mod specific că platformele de capacitate energetică sunt considerate piețe organizate, pe lângă bursele de energie și brokerii de energie care erau cuprinse și în vechea definiție.
În plus, noua definiție prevede că o piață organizată poate fi un sistem sau o facilitate în care mai multe părți terțe cumpără sau vând interese în produse energetice angro interacționează într-un mod care poate duce la o tranzacție. ACER susține că astfel și sisteme sau facilități în care un vânzător interacționează cu mulți cumpărători sau un cumpărător interacționează cu mulți vânzători ar putea fi piețe organizate, dacă restul criteriilor sunt îndeplinite.
Participanții la piață care se angajează în tranzacționare algoritmică trebuie să notifice acest lucru atât agenției de reglementare din statul membru în care sunt înregistrați, cât și ACER.
CITEȘTE ȘI VIDEO Therme își amenajează centrală cu panouri fotovoltaice, cu sistem de stocare a energiei în bateriiÎn plus, în termen de 6 luni de la intrarea în vigoare a Regulamentului modificat, participanții de pe piață rezidenți sau stabiliți într-o țară terță care efectuează tranzacții care trebuie raportate ACER desemnează un reprezentant într-un stat membru în care sunt activi și se înregistrează în acel stat membru. Aceasta înseamnă că înregistrarea și desemnarea trebuie să fie în același stat membru, cu toate acestea, ACER consideră că este suficient să fie înregistrată și să aibă un reprezentant desemnat într-un stat membru numai pentru întreaga Uniune Europeană.
În termen de 6 luni de la intrarea în vigoare a Regulamentului, participantul pe piață notifică, de asemenea, ACER și agenției de reglementare naționale a statului membru în care își are reședința reprezentantul desemnat, numele, adresa de e-mail, adresa poștală și numărul de telefon ale reprezentantului desemnat.
Participanții de pe piață înregistrați în Italia, România și Slovenia vor trebui să notifice în legătură cu aceste aspecte în mod direct agențiile naționale de reglementare și, în acest sens, se va considera că au notificat și Agenția.
Potrivit ACER, Regulamentul revizuit va intra în vigoare pe 7 mai 2024.