DECIZIE Prag valoric majorat substanțial pentru procedura specială a cererilor de valoare redusă la procesele civile

Schimbări legislative pentru firme   
DECIZIE Prag valoric majorat substanțial pentru procedura specială a cererilor de valoare redusă la procesele civile

Pragul valoric pentru procedura specială a cererilor de valoare redusă în cazul proceselor de Cod civil va crește de la 10.000 la 50.000 de lei, conform unui proiect de lege adoptat de Parlament, prin votul final al deputaților.

Proiectul a fost inițiat de senatorii liberali Daniel Fenechiu și Cristian Niculescu-Țăgârlaș, iar potrivit acestora, procedura specială a cererilor de valoare redusă prezintă numeroase beneficii atât pentru instanțele de judecată, cât și pentru părțile din procesul civil.

Urmărește-ne și pe Google News

Astfel, procedura specială permite judecătorului să soluționeze cauzele și fără înfățișarea părților, fapt ce reduce semnificativ termenul în care sunt soluționate cererile de valoare redusă, fiind diminuat totodată numărul de persoane prezente fizic în sălile de judecată. De asemenea, hotărârea judecătorească pronunțatã in primă instanță în cadrul acestei proceduri speciale este executorie, fapt ce permite creditorului să își realizeze dreptul de creanță cu celeritate, nefiind condiționat de soluționarea definitivã a procesului în eventualitatea în care se formuleazã calea de atac a apelului.

Evenimente
ULTIMA ORĂ Apare un nou tip de firmă CITEȘTE ȘI ULTIMA ORĂ Apare un nou tip de firmă

Proiectul reia de fapt o măsură impusă temoporar în perioada pandemiei de Covid-19.  

Autorii proiectului arată că începând cu luna mai a anului 2021 s-au aplicat prevederile art. 9 din Legea nr. 114/2021 privind unele măsuri în domeniul justiției in contextul pandemiei de Covid-19, al căror conținut li efecte juridice au fost preluate prin dispozițiile art. 8 din Legea nr. 220/2022 privind valorificarea adaptată a unor măsuri dovedite benefice pentru instituțiile din domeniul justiției instituite pe perioada stării de alertă declarate în vederea prevenirii și combaterii efectelor pandemiei de COVID-19, în sensul că: ”Dispozițiile titlului X al cărții a VI-a din Legea nr. 134/2010, republicată, cu modificările și completările ulterioare, se aplică atunci când valoarea cererii, fără a se lua în considerare dobânzile, cheltuielile de judecată și alte venituri accesorii, nu depășește suma de 50.000 lei la data sesizării instanței".

Potrivit art. 20 din Legea nr. 220/2022, dispozițiile art. 8 din același act normativ menționate s-au aplicat pentru o durată de un an de la data intrării în vigoare, actul normativ fiind publicat in Monitorul Oficial al României nr. 724 din 19 iulie 2022.

Scutiri de impozite avansate pentru anumite firme, cât și pentru moșteniri sau partaje CITEȘTE ȘI Scutiri de impozite avansate pentru anumite firme, cât și pentru moșteniri sau partaje

”Prevederile legale (...) și-au dovedit utilitatea practicã în sensul că un număr important de procese civile au fost soluționate potrivit procedurii speciale a cererilor de valoare redusă. Pentru a exista o continuitate a normelor juridice care au adus beneficii sistemului judiciar și pentru a exista totodatã o previzibilitate a normelor juridice procesual civile”, apreciază autorii, care mai consideră că se impune revenirea la pragul stabilit anterior pe o durată limitată.

Inițiatorii mai arată că pragul valoric de 10.000 lei al cererilor de valoare redusă stabilit de către legiuitor prin Legea nr. 134/2010 privind Codul de procedurã civilă, care a intrat în vigoare la data de 15 februarie 2013, nu mai corespunde realității economice si sociale din prezent, motiv pentru care majorarea acesteia la suma de 50.000 lei este pe deplin justificată.

Pentru a intra în vigoare, proiectul mai trebuie promulgat de către șeful statului.

viewscnt
Afla mai multe despre
proces civil
prag
procedura
specială
50.000 lei
parlament