Părinții singuri nu vor mai fi obligați la ture de noapte; pot lucra doar dacă își doresc, confirmă USR aprobarea unui proiect de lege.
„Fără ture de noapte pentru părinții singuri! În prezent, Codul muncii prevede dreptul de a decide dacă lucrează în ture de noapte doar în cazul femeilor gravide, al lăuzelor și al celor care alăptează, însă lista beneficiarilor se extinde. Potrivit legii, munca de noapte este definită ca activitatea desfășurată în intervalul orar 22:00 – 06:00.
28 noiembrie - Profit Financial.forum
Sunt foarte multe cazuri în care părinții singuri nu au cu cine să-i lase pe cei mici. Nu toți au un bunic, o rudă sau o persoană apropiată pe care să se bazeze, iar o bonă este extrem de scumpă. Așa că de cele mai multe ori copiii ajung în grija unor persoane nepotrivite sau sunt lăsați singuri pe timp de noapte. Familiile monoparentale au nevoie de sprijin, nu de obstacole sau bețe în roate. Relația părinte-copil poate fi grav afectată de programul de noapte, părintele vine acasă după o tură obositoare și de cele mai multe ori nu se mai poate ocupa cum trebuie de cel mic”, a declarat Silvia Dinică, senatoare USR și inițiatoarea proiectului de lege”.
Profit.ro a anunțat anterior că părintele singur dintr-o familie monoparentală nu va putea fi obligat de angajator să presteze muncă de noapte, conform unui proiect de lege adoptat de Parlament.
De ce este impiortant: În prezent, această interdicțiie se aplică în cazul tinerilor care nu au împlinit 18 ani, femeilor gravide, lăuzelor şi celor care alăptează.
La aceste categorii vor fi adăugate acum, prin noua lege inițiată de USR și susținută de toate partidele, și ”persoana singură din familia monoparentală”.
CITEȘTE ȘI DECIZIE Noi reguli pentru angajarea muncitorilor străini. Termen la încheierea contractelor de muncă și activitate minimă pentru angajatori. Noi amenziInițiatorii au invocat o serie de motive pentru care un părinte dintr-o familie monoparenatală nu trebuie să fie obligat să lucreze în ture de noapte.
Printre acestea se numără:
- Siguranța copilului pe timp de noapte, care râmâne fie în grija unei persoane, fie singur în casă;
- Posibilitatea ca părintele să nu poată acorda copiilor suficientă atenție și îngrijire în timpul zilei, din cauza oboselii acumulate în urma turelor de noapte;
- Dificultatea de a îmbina programul de lucru cu obligațiile familiale, cum ar fi îngrijirea copiilor sau participarea la activități școlare și sociale;
- Impactul asupra relației părinte-copil, care poate fi afectată de faptul că părintele nu este disponibil sau nu poate participa la activitățile copilului în mod regulat.