Anul 2025 începe cu modificări legislative care privesc direct firmele. Pe lângă modificările de taxe, sunt o serie de schimbări care țin de birocrația afacerilor și care îngreunează suplimentar viața firmelor. Consultantul fiscal Veronica Duțu le-a trecut în revistă pe toate pentru Profit.ro
“La început de 2025 sunt măsuri care cresc taxele antreprenorilor, și, în felul acesta, se mărește presiunea cash-flow-ului la adresa companiilor”, comentează consultantul fiscal Veronica Duțu pentru Profit.ro, detaliind cele mai importante schimbări legislative din 2025 cu impact asupra activității firmelor.
Majorarea impozitului pe dividende de la 8% la 10%
Una dintre schimbările esențiale este creșterea cu două puncte procentuale a impozitului pe dividende. Consultantul recomandă antreprenorilor care doresc să mai beneficieze de impozitul de doar 8% pe dividende să ia hotărâri AGA de repartizare a profitului din balanța contabilă în luna decembrie, pentru care impozitul aferent se plătește până pe 25 ianuarie 2025.
CITEȘTE ȘI INFOGRAFIC Chiriile continuă să crească. Ce urmează în 2025 Chiar dacă nu sunt bani în companie, aceste dividende se plătesc către acționari atunci când compania dispune de lichidități.
Scăderea plafonului de încadrare la micro
A doua modificare legislativă esențială este modificarea plafonului pentru microîntreprinderi de la 500.000 de euro la 250.000 de euro. De anul viitor, începând cu 2026, acest plafon se micșorează la 100.000 de euro. Plafonul acesta a mai existat în Codul fiscal cu mulți ani în urmă.
“Din punctul meu de vedere, ca specialist care cunoaște foarte bine mediul de afaceri și nevoile lui, în 2025 se vor închide multe microîntreprinderi. Statul estimează că doar 30.000 de microîntreprinderi vor fi afectate, potrivit unui comunicat emis de Ministerul Finanțelor. Cred că numărul firmelor afectate e mai mare și asta nu e normal să se întâmple într-o țară în dezvoltare cum e România. Cred că vom asista anul acesta la multe falimente și vom vedea multe firme care își vor restrânge serios activitatea.
Acel impozit de 3% pentru microîntreprinderi se mai aplică doar pentru microîntreprinderile care în 2024 au avut venituri de până în 250.000 de euro. Cursul BNR folosit la calcule este cel din data de 31.12.2024.”, spune consultantul.
Eliminarea facilităților pe salarii în construcții, IT și agricultură
"Eliminarea facilităților pe salarii va aduce impact negativ în domeniul construcțiilor, IT și agricultură. Salariații care lucrează în aceste domenii vor pierde sume mari din salariu. Pentru acești salariați se reduc acele scutiri ale impozitului pe venit de 10% pentru salariul brut de până în 10.000 de lei.
Domeniul construcțiilor în România știm că este foarte afectat din cauza faptului că salariații din acest domeniu pleacă în țările din Uniunea Europeană, unde salariile în acest domeniu sunt bune. “Din punctul meu de vedere, anul acesta vom avea o mare problemă în domeniul construcțiilor pentru că societățile de construcții vor avea din ce în ce mai puțini oameni care să lucreze.
În industria IT, aveam un rol atractiv și foarte atractiv datorită scutirii la impozitul pe venit de 10%. În mai mult de 10 ani de scutire în industria IT, s-au dezvoltat hub-uri informatice și domeniul IT a dovedit o dezvoltare accelerată, care e posibil să se oprească.
Mai departe, angajații care lucrează în agricultură vor avea de suferit și vor migra. Aceste companii vor avea probleme în ceea ce privește menținerea salariului de anul trecut prin susținerea acelei deduceri de 10% care a dispărut", comentează consultantul fiscal.
E-Factura B2C
De anul acesta, toate companiile sunt obligate să încarce în sistemul e-Factura toate facturile, inclusiv pe cele din relația cu clienții persoane fizice.
CITEȘTE ȘI GRAFICE Prețul gazelor pe BRM, mai mari cu 66% decât cele de la începutul anului trecut. Exporturi record către Republica MoldovaA fost problema cu înscrierea pe factură a CNP-ului persoanelor fizice. Doar că acest CNP reprezintă date cu caracter personal și, ca să se evite această problemă, pe facturile care sunt emise către persoanele fizice se va înscrie un șir de 13 cifre de 0.
Schimbarea codurilor CAEN
O modificare care dă mari bătăi de cap contabililor și antreprenorilor este cea legată de codurile CAEN. Multe dintre aceste coduri CAEN s-au modificat și e obligatoriu să se modifice actul constitutiv și certificatul de înmatriculare la registrul comerțului.
Deci, atenție. Trebuie verificate codurile CAEN și, dacă există modificări, trebuie actualizate actele la Registrul Comerțului.
Taxa pe construcțiile speciale, dacă nu intră sub incidența taxei locale
O altă modificare este impozitul pe construcțiile speciale la care s-a revenit.
Deocamdată, acest impozit este stabilit la 1% și se achită pentru construcțiile deținute la 31 decembrie din anul anterior și care nu intră sub incidența impozitului local. Acest impozit se calculează la valoarea bunului respectiv.