„Caut un pizzer și un casier, dar trebuie să fie dispuși să lucreze cu contract”. Deși pare un paradox, anunțul postat de proprietarul unei pizzerii din Istrana (Treviso, în estul Italiei) este încă o încercare disperată a acestuia de a găsi angajați dispuși să lucreze ”cu acte”, scrie Il Gazzettino.
Un etnic kosovar, Fitore Krasniqi, în vârstă de 40 de ani, proprietarul pizzeriei „da Toni” din Istrana, spune că puțini doritori au venit după ce au citit anunțul. Cu toate acestea, după o primă perioadă de probă, au refuzat să semneze un contract de muncă regulat. Pe scurt, ei urmăreau să lucreze la negru, arată G4Media.ro.
Care sunt motivele? Jurnaliștii italieni susțin că pe rețelele de socializare s-au creat două curente. Unii spun că există teama că dacă o persoană se angajează își va pierde venitul de cetățenie. Alții, însă, consideră că persoanele în cauză ar putea prefera să nu aibă un contract regulat, pentru că ar fi al doilea lor loc de muncă și ar fi supra-impozitați.
”Ni s-a spus că în alte pizzerii se lucrează normal, fără contract, dar nu aceasta este politica noastră”, precizează Krasniqi. ”Este de neînțeles, contractul protejează în primul rând lucrătorul și, în consecință, și angajatorul. Poate că la început puteți începe cu un contract pe perioadă determinată, pentru a vedea cum merg lucrurile. Dar nu poate exista o cerere specifică de a lucra fără contract sau fără nimic”, explică el.
Pentru proprietarul pizzeriei „da Toni”, acesta este un punct de vedere ferm și continuă căutarea de angajați. Cu contract de muncă.
El oferă 7 euro pe oră pentru postul de casier, în timp ce pentru un pizzer, salariul este în jur de 50 de euro pe seară, la care se adaugă două ore de muncă sâmbăta și alte două ore duminica. ”Îmi amintesc că atunci când am ajuns în Italia am fost plătit cu 100 de euro pe săptămână pentru a lucra într-o pizzerie. Și am făcut-o ca să învăț meserie”, spune Krasniqi. „Erau alte vremuri. În ceea ce mă privește, însă, sunt acum primul care vrea să îi învețe pe cei care se apropie de această lume. Important este că o fac cu un contract”, mai spune pizzerul.