România și alte 8 state, somate să prezinte rapid măsurile pentru reducerea poluării aerului. Comisar UE: Inacțiunea are consecințe legale

România și alte 8 state, somate să prezinte rapid măsurile pentru reducerea poluării aerului. Comisar UE: Inacțiunea are consecințe legale
scris 30 ian 2018

România și alte 8 state din Uniunea Europeană care riscă să intre în procedură de infringement din cauză că au depășit limitele admise de poluare a aerului au timp până la finele săptămânii viitoare să notifice Bruxellesul cu privire la măsurile ce vor fi implementate, în caz contrar urmând să suporte consecințele legale.

Miniștrii Mediului din România, Cehia, Germania, Spania, Ungaria, Italia, Franța, Slovacia și Marea Britanie s-au întâlnit marți cu Comisarul UE pentru Mediu, Karmenu Vella, la solicitarea acestuia, fiind somați să prezinte planurile de măsuri până pe 2 februarie.

Urmărește-ne și pe Google News

“În fiecare an, un număr surprinzător de cetățeni își pierd viața înainte de termen din cauza poluării aerului. Știm acest lucru de zeci de ani, iar valorile limită în ceea ce privește calitatea aerului sunt în vigoare de aproape tot atât timp. Cu toate acestea, astăzi, în 2018, 400.000 de oameni mor încă prematur (…), din cauza eșecului multora în a aborda problema”, a declarat Vella după întâlnirea cu miniștrii din cele 9 țări.

Mugur Isărescu: Lipsa infrastructurii care să conecteze regiunile istorice riscă să devină o preocupare pentru securitatea națională CITEȘTE ȘI Mugur Isărescu: Lipsa infrastructurii care să conecteze regiunile istorice riscă să devină o preocupare pentru securitatea națională

Comisarul UE a amintit că cele 9 state au depășit termenul limită pentru prezentarea măsurilor în vederea îmbunătățirii calității aerului și a cerut miniștrilor să depună documentele necesare la Bruxelles cât mai curând.

“Inacțiunea are consecințe atât pentru cetățeni, cât și pentru aerul poluat pe care îl respiră. Inacțiunea are și consecințe legale pentru statele membre vizate”, a mai spus Vella.

România a fost somată în mai multe rânduri să pună în aplicare legislația UE în materie de mediu, inclusiv calitatea aerului, un raport de țară publicat anul trecut de Comisia Europeană arătând că România trebuie să reducă emisiile de oxid de azot (NOx), și concentrațiile de dioxid de azot (NO2) și de ozon, printre altele, prin reducerea emisiilor legate de transport.

Recent, Comisia Europeană a trimis României un aviz motivat pentru neîndeplinirea obligației de a comunica măsurile de reducere a emisiilor de vapori de benzină în conformitate cu normele UE privind calitatea aerului.

viewscnt
Afla mai multe despre
calitare aer
uniunea europeana
infringement