Rata șomajului din Marea Britanie a scăzut neașteptat

Rata șomajului din Marea Britanie a scăzut neașteptat
scris 19 mai 2021

Rata șomajului în Marea Britanie a scăzut neașteptat în primul trimestru din 2021, după ce restricțiile impuse pentru a stopa răspândirea pandemiei de coronavirus (COVID-19) au afectat semnificativ piața forței de muncă, transmit BBC și Reuters.

Conform datelor publicate de Oficiul Național de Statistică (ONS), rata șomajului a scăzut la 4,8% în Regatul Unit, de la 4,9%, în timp ce analiștii se așteptau să se mențină la 4,9%. ONS a apreciat că se observă "semne timpurii de redresare pe piața forței de muncă", scrie Agerpres.

Urmărește-ne și pe Google News
ANALIZĂ Economia României a revenit la nivelul de dinaintea pandemiei. Analiștii văd un avans și de aproape 7% în acest an CITEȘTE ȘI ANALIZĂ Economia României a revenit la nivelul de dinaintea pandemiei. Analiștii văd un avans și de aproape 7% în acest an

Este a treia scădere consecutivă a ratei șomajului și vine în urma creșterii numărului de persoane care nu caută un loc de muncă, rata inactivității în rândul bărbaților atingând un nou nivel ridicat record. Dar analiștii susțin că datele arată că piața forței de muncă se pregătește de ridicarea majorității restricțiilor, datorită succesului campaniei de vaccinare.

"În condițiile în care economia se pregătește de o redeschidere completă, iar activitatea economică se redresează, companiile au sporit ritmul angajărilor, pentru a face față cererii în creștere". Rata șomajului va atinge probabil nivelul de vârf de 5,9% în trimestrul patru din 2021, după ce în septembrie se va încheia schema de sprijinire a locurilor de muncă, a apreciat Yael Selfin, economist șef la KPMG UK.

Numărul angajaților a urcat cu 84.000 în perioada ianuarie-martie 2021, prima creștere de când pandemia a lovit Marea Britanie, în timp ce analiștii se așteptau la o creștere de 50.000. Numărul șomerilor a scăzut cu 121.000.

Datele separate pentru aprilie arată o îmbunătățire suplimentară pentru piața forței de muncă, pe statele de plată ale companiilor erau cu 97.000 mai mulți salariați față de martie, pe fondul creșterii cererii pentru angajări în administrație, finanțe și asigurări.

Câștigurile salariale totale, incluzând bonusurile, au urcat cu 4% în primul trimestru din 2021, în comparație cu 4,5% în perioada decembrie 2020 - februarie 2021.

Numărul locurilor de muncă vacante a crescut în perioada februarie - aprilie 2021 la 657.000, de la aproximativ 48.400 în precedentele trei luni.

Niciun dosar aprobat în programul Rabla. Ministru - \ CITEȘTE ȘI Niciun dosar aprobat în programul Rabla. Ministru - "Sistemul este unul birocratic, așa l-am găsit.". Și nici nu l-a schimbat

Banca Angliei se așteaptă ca rata șomajului să atingă în trimestrul trei nivelul de vârf de 5,5%, mult sub cel de 7,5% previzionat în februarie, întrucât cea mai mare parte a angajaților vor reveni la muncă în urma redeschiderii economiei.

Șomajul este menținut la un nivel redus de schema de sprijinire a locurilor de muncă, iar numărul persoanelor incluse în acest program ar urma să scadă la 2,75 milioane în perioada aprilie - iunie 2021, de la aproape cinci milioane la începutul acestui an. Ministrul de Finanțe, Rishi Sunak, a anunțat extinderea schemei până la 30 septembrie 2021.

Guvernul speră că economia, care s-a contractat cu aproape 10% în 2020, să se redreseze semnificativ în această primăvară și în vară, în urma atenuării restricțiilor, după rapida campanie de vaccinare.

viewscnt
Afla mai multe despre
marea britanie
somaj