Secretarul de stat în cadrul Ministerului Afacerilor Interne, Raed Arafat, a explicat că adeverința de vaccinare are o semnătură electronică prin care se pot face verificări, dacă peroana care prezintă acest document într-adevăr s-a vaccinat împotriva COVID-19. Momentan, această adeverință este folosită în scop medical.
Noi măsuri vor fi anunțate și la videoconferința Profit.Health.Forum, cel mai important eveniment din domeniu în media, organizat cu sprijinul Banca Transilvania, Spitalul Monza, Asociației Distribuitorilor și Retailerilor Farmaceutici din România (ADRFR), Farmec. Detalii pot fi văzute AICI
”Am întrebat colegii dacă are cod QR, dar, de fapt, are o semnătură electronică, deci ea este verificabilă, asta e clar și am întrebat chiar colegii de la INSP și au confirmat că această hârtie unde există un număr foarte lung acolo este ca și o formă de semnătură electronică a acestei hârtii care arată clar cine, cum și unde este vaccinat. Deci da, este verificabilă această adeverință”, a declarat Raed Arafat la Digi 24.
28 noiembrie - Profit Financial.forum
Secretarul de stat a adăugat că această adeverință de vaccinare este folosită pentru a scuti persoana care o deține, să intre în carantină, la intrarea în țară.
”Noi o folosim acum la îmbarcarea în avioane sau când intri în România să nu fii carantinat, deci este un scop medical. Noi nu o folosim ca să intri la cinamatograf, să te duci cu ea la restaurant și așa mai departe. Să nu ajungem la faza de a discrimina populația. Dar pe linie medicală, adeverința te scutește de carantină și este un lucru normal. Așa cum nu carantinăm persoanele care s-au îmbolnăvit în ultimele 90 de zile, dar nu în ultimele 14 zile, fără să fie vaccinate. Astea sunt niște reguli medicale care să pună oamenii la eforturi nejustificate”, a declarat Arafat, potrivit News.ro.
Raed Arafat a precizat că în unele cazuri, adeverința de vaccinare trebuie însoțită de un test negativ de COVID-19.
”Dacă ai certificat de vaccinare se poate cere testul pentru că s-a divedit că poți fi purtător, poți fi infectat, dar asimptomatic. Faptul că ești vaccinat limitează șansa de a te infecta, dar nu o anulează. Testul s-a cerut uneori comun cu certificatul de vaccinare”, a declarat secretarul de stat.