Organizatorii de jocuri de noroc vor fi obligați să întocmească, în format electronic, baze de date referitoare la persoanele ”autoexcluse” și ”indezirabile”, cărora să le interzică accesul la astfel de activități, prevede un proiect legislativ inițiat de liderul deputaților PNL, Florin Roman. Potrivit proiectului, organizatorii jocurilor de noroc vor trebui să identifice toate persoanele care intră în sălile de jocuri de noroc și să arhiveze datele acestora timp de 5 ani.
”Jocul patologic de noroc este o afecțiune cu mult mai intâlnită decât putem noi să intuim și asta pentru ca sunt prea puțini cei care o privesc drept boală. Însă familiile în care cel puțin un membru suferă de această tulburare de control a impulsului știu sigur că jocul patologic de noroc afecteaza sever nu doar viatța persoanei dependente, ci și a celor din jurul ei”, afirmă Florin Roman, care mai arată că o astfel de dependență interferează cu capacitatea de muncă și cu relațiile sociale ale persoanei.
Pentru a evita astfel de situații, liberalul propune, în proiectul menționat, completarea Ordonanței de urgență a Guvernului nr.77/2009 privind organizarea și exploatarea jocuriior de noroc cu prevederea: ”Organizatorii de jocuri de noroc întocmesc, în format electronic, bazele de date referitoare la persoanele autoexcluse si indezirabile. Bazele de date constituite la nivelul organizatorului se arhivează prin grija acestuia si se păstrează pentru un interval de minimum 5 ani de la constituire”.
Deputatul liberal propune astfel modificarea obligației actuale din lege prevăzute doar pentru organizatorii jocurilor de tip cazinou, care în prezent au obligația de ”a ține evidența datelor de identificare ale persoanelor care intră în incinta locațiilor în care este exploatat acest gen de activitate” pentru o perioadă de 5 ani.
Potrivit proiectului de lege, totodată, toți ”organizatorii de jocuri de noroc vor identifica persoanele care intră în incinta locațiilor în care se organizează si se exploatează jocuri de noroc și vor ține evidența, în format electronic, a datelor de identificare ale acestora”.
Din proiectul de lege lipsește însă cu desăvârșire vreo definiție a persoanei ”indezirabile” sau a celei ”autoexcluse”, iar acești termeni nu se regăsesc în prezent nici în cuprinsul ordonanței vizate de modificare.
În schimb, deputatul liberal notează în expunerea de motive a proiectului de lege că: ”prezenta propunere legislativă vine atât în sprijinul organizatorilor jocurilor de noroc prin rezervarea dreptului de a interzice accesul persoanelor indezirabile, cat și în sprijinul jucătorilor care, în baza unei cereri, solicită autoexcluderea”.
CITEȘTE ȘI Profesorii ar putea primi un spor de 2.000 lei lunar, în noul an școlar, ca stimulent risc în pandemie”Astfel, propunerea legislativă urmărește completarea Ordonanței de urgență nr.77/2009 privind organizarea și exploatarea jocurilor de noroc prin introducerea în sarcina organizatorilor jocurilor de noroc a unei baze de date în format electronic centralizat, care să gestioneze toate persoanele autoexcluse și indezirabile. Totodată, organizatorii vor avea obligația de a tine evidența în format electronic a datelor de identificare ale persoanelor și de a identifica persoanele care intră în incinta locațiilor”, arată inițiatorul.