"E păcat, dacă tot am supraviețuit pandemiei, să murim acum pentru simplul motiv: că nu există masă lemnoasă pe piață pentru că prețul lemnului crește excesiv și materia noastră de bază este într-o criză artificială", susține șeful unei companii producătoare de mobilă, Daniel Egri.
„Este foarte clar că tot lemnul care se importa din Ucraina, Belarus și Rusia pentru industria lemnului care înseamnă și panouri nu mai există. Deci, toate aceste fabrici se vor aproviziona tot din materia primă internă, în condițiile în care și exportul crește pentru că este o criză la nivel european și este cerere”, a spus el, citat de Hotnews.ro.
Este clar că presiunea pe masa lemnoasă, cât se exploatează ea, este fantastică.
În condițiile astea, prețurile au crescut exagerat, nejustificat.
„Constatăm că există lemn în pădure, că există o creștere anuală care poate fi cuantificată, că avem un inventar național forestier care ne spune din 5 în 5 ani care este nivelul lemnului în pădure. Noi nu-l exploatăm pentru că suntem extrem de stresați de faptul că toată lumea ne acuză că se fură lemn în pădure, că se taie excesiv, că se rade pădurea. Sigur că sunt situații de genul ăsta, dar nu ne privește pe noi”, a explicat el, într-o conferință organizată de Asociația Producătorilor de Mobilă din România.
Dacă polonezii știu să-și exploateze pădurea atât de inteligent și sustenabil, finlandezii fac același lucru, ce ne împiedică pe noi să facem lucrul ăsta?
„În condițiile în care energia și gazele naturale s-au scumpit este clar că majoritatea persoanelor fizice, mici întrerinderi, mici activități, pensiuni și alte spații se vor încălzi cu lemne de foc. Va crește presiunea asupra lemnului. Ajungem ca lemnul de calitate pe care noi să-l prelucrăm și să-i dăm valoare adăugată de 57%, să-l aruncăm pe foc, să-l ardem, să ne încălzim”, a explicat el.
În condițiile astea, spune producătorul de mobilă, dacă nu se scoate lemn suficient pe piață, omul simplu o să meargă să-și ia lemnul din pădure, că nu o să stea să-i înghețe copilul în casă.