Procesul în care omul de afaceri Gruia Stoica a fost judecat pentru spălare de bani și constituirea unui grup infracțional organizat, în dosarul privatizării societății Transbordare Vagoane Marfă, a încetat ca urmare a intervenirii prescipției penale, a decis Curtea de Apel Iași. În prima instanță, Gruia Stoica primise o condamnare de patru ani de închisoare.
Curtea de Apel Iași a hotărât încetarea procesului pornit împotriva lui Gruia Stoica pentru comiterea infracțiunilor de evaziune fiscală în formă continuată, constituire a unui grup infracțional organizat și spălare de bani, ca urmare a intervenirii prescripției penale.
Aceeași măsură a fost luată și față de alți doi inculpați din dosar, tatăl și fratele său, arată News.ro.
CITEȘTE ȘI Inflația în zona euro, la cel mai redus nivel din ultimii doi ani Magistrații au mai decis să admită în parte acțiunea civilă formulată de ANAF împotriva lui Gruia Stoica, a celorlalți doi inculpați și a societăților Grup Feroviar Român și SC Rapid Com Rail SRL și îi obligă pe aceștia să achite împreună suma de 8.243.551,75 de lei.
Decizia instanței este definitivă.
Gruia Stoica a fost condamnat de Tribunalul Iași, în aprilie 2020, la patru ani de închisoare cu executare, în dosarul privatizării societății Transbordare Vagoane Marfă.
Potrivit rechizitoriului DIICOT, Gruia Stoica, împreună cu alte două persoane implicate în dosar, ar fi achiziționat un pachet majoritar de acțiuni la SC Transbordare Vagoane Marfă, apoi a schimbat conducerea societății și a introdus compania într-un circuit financiar fictiv, alături de alte companii, pentru evaziune fiscală și spălare de bani.
Anchetatorii susțin că între 2003 și 2005, cei trei inculpați, "bazându-se pe relația de rudenie și încredere reciprocă“, au constituit un grup infracțional organizat, elaborând un plan prin care să diminueze contribuțiile către stat. Totodată, ar fi fost rulate mai multe sume de bani creând aparența unor relații comerciale.
Reacția lui Gruia Stoica
E greu să calific decizia de astăzi ca o victorie, dacă privim situația istorică. Cu siguranță, împreună cu tatăl și fratele meu, salutăm decizia Curții, dar nu putem să ștergem cu buretele aproape două decenii de proces care ne-au transformat viața profesională și personală în subiect de speculații și atacuri, iar numele, pe nedrept și fără argumente, în ținte ale oprobiului public.
Mă bucur, în schimb, că încrederea pe care am avut-o în justiția română pe parcursul derulării acestui proces, la care am participat fără rezerve prin probe și prezențe la audieri, s-a dovedit fondată. Decizia de astăzi este confirmarea finală a corectitudinii intențiilor noastre pe toată durata celor 20 de ani, la fel cum sunt și rezultatele companiilor implicate – dezvoltare regională în 11 țări, 7000 de angajați și perspective de creștere importante. Nu cu puțin regret mă gândesc, însă, la cum ar fi putut arăta aceste cifre în lipsa unui proces atât de lung și apăsător nu doar pentru mine, dar și pentru toți cei ce fac parte din echipele noastre.
CITEȘTE ȘI Fost director la Romarm, achitat într-un dosar privind achiziționarea la suprapreț de genți speciale pentru munițieRomânia este țara de care sunt legat emoțional și profesional, care mă reprezintă și pe care încerc, prin toate mijloacele pe care le am la dispoziție, să o reprezint la rândul meu. Am înțeles și mi-am asumat complet responsabilitățile pe care poziția mea le presupune în raport cu societatea, economia și viitorul ei, iar asta nu se va schimba niciodată.
Începând de astăzi, însă, odată cu decizia Curții de Apel Iași, consider acest subiect încheiat și nu doresc să mai comunic nimic în spațiul public pe această temă. Îmi doresc să mă concentrez în continuare, în calitate de Fondator și Președinte, pe activitatea companiilor din grupul GRAMPET și pe toate proiectele pe care le desfășurăm în beneficiul comunităților, pentru o dezvoltare durabilă.