Șoferii, inclusiv cei din România, ar putea fi marii beneficiari ai reuniunii Organizației Statelor Exportatoare de Petrol (OPEC) de astăzi de la Viena, membrii cartelului fiind în continuare divizați în ceea ce privește o eventuală reducere a producției.
Dacă membrii cartelului nu vor conveni asupra necesității limitării ofertei de petrol la nivel global, prețul petrolului ar putea evolua și în 2016 într-un interval similar celui din 2015, piața globală urmând a fi caracterizată în continuare de supraproducție. Astfel, șoferii din România ar trebui să se obișnuiască cu un preț al benzinei și motorinei situat în apropierea nivelului de 5 bani pe litru, însă numai dacă și celălalt element important în stabilirea prețului la pompă, cursul de schimb leu/dolar, nu va avea o evoluție nefavorabilă.
În cazul în care prețul petrolului va evolua ascendent, cum speră reprezentanții Arabiei Saudite, cel mai important membru OPEC și cel mai mare exportator la nivel global, și va atinge un nivel de 60-70 de dolari pe baril, benzina și motorina din România s-ar putea vinde cu circa 6 lei pe litru. Asta, pentru că istoric vorbind, o majorare cu 2,5-3% a cotațiilor internaționale ale petrolului Brent, atrage după sine o creștere cu 1% a prețului la pompă. În cazul acesta, nu șoferii vor fi cei care vor avea zâmbetul pe buze, ci companiile petroliere.
Supraproducție de petrol și anul viitor
Șansele ca prețul petrolului să se majoreze cu 50% sunt, însă, extrem de mici, date fiind disensiunile din cadrul OPEC. Potrivit unui document intern al OPEC menit a pregăti reuniunea de vineri, citat de The Wall Street Journal, chiar și în cazul în care cartelul își va reduce producția, oferta va fi superioară cererii pe piața globală în viitorul apropiat. Documentul, care a fost redactat săptămâna trecută de principalii consilieri economici ai miniștrilor statelor membre, precizează că, în cazul în care actualul nivel al producției OPEC rămâne neschimbat la 31,5 milioane de barili pe zi, oferta va depăși cererea de petrol în 2016 cu 700.000 de barili, în scădere, e adevărat, față de supraproducția de 1,8 milioane de barili pe zi estimată de OPEC pentru acest an.
De altfel, mai multe state, printre care Iran și Venezuela, au solicitat revenirea nivelului producției OPEC la cel convenit de 30 milioane de barili. Însă chiar și această reducere a ofertei OPEC nu va putea antrena o revenire spectaculoasă a prețului petrolului în 2016, cererea urmând a depăși oferta cu 800.000 de barili pe zi, cantitate insuficientă, în condițiile în care, în prezent, ca urmare a prețului scăzut, există stocate cantități extrem de mari de petrol în speranța unor zile cu prețuri mai bune.
Mai multe state membre ale OPEC, precum Algeria, Iran sau Venezuela au contestat concluziile raportului. Acesta ar susține punctul de vedere al Arabiei Saudite, care consideră că o reducere a producției în acest moment ar fi ineficientă, potrivit Wall Street Journal.
Ofertă surprinzătoare a Arabiei Saudite
Interesant este că, în timp ce The Wall Street Journal susține că Arabia Saudită își continuă politica “non-intervenționistă”, alte publicații, precum Reuters sau The Financial Times, afirmă că situația este cu totul alta. Potrivit acestora, Iranul, Irakul, care sunt membri OPEC, dar și Rusia, Mexic, Oman și Kazahstan, care nu fac parte din Organizație, au respins propunerea Arabiei Saudite de a reduce producția OPEC cu un milion de barili pe zi, însă numai în condițiile în care și ceilalți mari producători non-membri OPEC enumerați mai sus vor adopta o decizie similară.
“Singurul lucru de care putem fi siguri este că Arabia Saudită și-a schimbat tonul în comparație cu poziția adoptată în cursul acestui an. Asta nu se traduce în mod automat într-o reducere a producției în cadrul acestei reuniuni, însă nu putem spune că nu s-a schimbat nimic”, a declarat, pentru The Financial Times, Olivier Jakob, de la firma de consulță petrolieră Petromatrix.
Iran ar vrea o reducere, însă nu a propriei producții
Chiar dacă Wall Street Journal susține că Iran este unul dintre statele care militează pentru reducerea producției OPEC, ministrul de resort iranian, Bijan Zanganeh, susține că limitarea producției de petrol a țării sale “se află în afara oricărei discuții”. “Este dreptul nostru să producem și nimeni nu ne poate limita acest drept”, a declarat acesta. Iranul se pregătește să-și majoreze capacitatea de export de petrol, în urma ridicării sancțiunilor la care statul asiatic a fost supus de către statele occidentale din cauza programului său nuclear.
De altfel, pozițiile pe care WSJ, pe de o parte, și FT, pe de alta, susțin că le adoptă oficialitățile iraniene sunt doar aparent contradictorii. Iranienii ar vrea, pe de o parte, să-și majoreze producția și cantitatea de petrol exportată și, pe de altă parte, ar vrea să beneficieze și de prețuri mai bune, prețuri pe care ar putea să le obțină doar dacă cineva (ceilalți membri OPEC) și-ar limita producția. Iran, cândva al doilea mare exportator de petrol, se simte nedreptățit de faptul că, în timp ce el a fost supus unor sancțiuni, ceilalți membri OPEC au profitat, majorându-și cantitățile exportate cu cota alocată industriei petroliere iraniene.
Piețele au reacționat pozitiv
Nici oficialii ruși nu s-au arătat încântați de propunerea Arabiei Saudite, anunțând că nu-și pot reduce producția.
Joi, cu o zi înaintea reuniunii, a avut loc o întâlnire preliminară a celor mai importanți membri OPEC, mai puțin uzuală, calificată de oficialii saudiți drept excelentă. Oficialii irakieni, în schimb, și-au manifestat rezerve față de rezultatul întâlnirii, iar cei iranieni au precizat că mai sunt multe lucruri asupra cărora va trebui să se ajungă la un acord.
Piețele au reacționat pozitiv la ultimele declarații sosite de la Viena, joi, Brent-ul, etalon la nivel global, apreciindu-se cu 5% și încheind ziua la un nivel de 44,69 dolari pe baril.