Mass-media de stat chineză a luat la țintă practicile discriminatorii ale angajaților, printre care tendința companiilor de a căuta doar salariați mai tineri și ieftini, un trend care a ajuns să fie pe larg cunoscut în China drept „Blestemul lui 35”, relatează Reuters.
Ziarul Cotidianul Muncitorilor a fost în fruntea unei campanii menite să atragă atenția asupra inegalităților de pe piața muncii din China, una marcată de un șomaj ridicat în rândul tinerilor, o populație în îmbătrânire și o economie care și-a pierdut dinamismul de altădată, scrie Hotnews.ro.
Într-un editorial cu titlul „Trebuie să mestecăm un 'os tare' pentru a înlătura barierele invizibile la angajare”, ziarul a cerut companiilor oprirea discriminării muncitorilor pe baza vârstei, sexului, statutului marital și a planurilor legate de familie.
În luna martie același ziar a citat două studii care au arătat cum salariații cu vârsta de peste 35 de ani sunt refuzați sistematic la angajare ca parte a unor politici concertate ale companiilor. Unul dintre studii a descoperit că multe anunțuri privind angajările stipulează explicit că potențialii candidați trebuie să aibă vârsta sub 35 de ani.
Cercetătorii care au realizat studiul au descoperit că situația este valabilă inclusiv în cadrul angajărilor pentru administrația publică și în cazul posturilor oferite de unele autorități regionale.
Celălalt studiu, realizat de Universitatea Sichuan, una dintre cele mai prestigioase din China, a descoperit că din 300.000 de anunțuri privind angajările, peste 80% căutau salariați cu vârsta de sub 35 de ani în centrul financiar Shanghai, și peste 70% în orașul Chengdu din sud-vestul țării. Chengdu este considerat unul dintre huburile tech ale Chinei.
Companiile chineze caută angajați tineri fiindcă sunt dispuși să lucreze pe bani puțini din cauza șomajului ridicat
În contextul în care economia chineză a frânat violent anul trecut, rata șomajului s-a menținut la 5,2% în luna mai a acestui an, dar cea în rândul tinerilor a urcat la un nivel record de 20,8%.
Iar în contextul îmbătrânirii populației, numeroși chinezi vorbesc acum de un „blestem”, crezând că șansa lor de a obține un loc de muncă scade dramatic după ce depășesc vârsta de 35 de ani, unii temându-se inclusiv că ar putea fi chiar concediați din cauza acestui lucru.
CITEȘTE ȘI ANPC a primit avertisment pentru că ar fi filmat fără temei legal în timpul acțiunilor de control. Instituția trebuie să înceteze filmările și șteargă toate fișierele video„Ce ne rezervă viitorul? Absolvenților de facultate li se spune să fie angajați flexibili, angajații de peste 35 de ani sunt concediați și numeroși muncitori migranți își prelungesc vârsta la care ies la pensie”, a descris pe scurt situația un utilizator al Weibo, echivalentul chinezesc al Twitter.
„Dacă oamenii rămân șomeri la vârsta de 35 de ani, atunci oamenii mai în vârstă n-au de ales decât să se întoarcă la facultate”, a scris un altul.
Miercuri, un site de știri al guvernului regional din provincia Zhejiang a cerut autorităților, companiilor și indivizilor să lucreze împreună pentru a sparge „Blestemul lui 35”, raportând că mai multe firme telecom mari concediază angajați din cauza vârstei lor.