„Prea costisitor”: Climeworks vrea să reducă costul captării CO2 din aer cu 50% până în 2030

„Prea costisitor”: Climeworks vrea să reducă costul captării CO2 din aer cu 50% până în 2030
Profit.ro
Profit.ro
scris 5 iun 2024

Compania elvețiană Climeworks a anunțat că dorește să reducă costul captării CO2 din aer cu 50% până în 2030, pentru a da un nou impuls acestei tehnologii promițătoare, dar încă foarte costisitoare pentru combaterea încălzirii globale, potrivit AFP.

Compania - un pionier în această tehnologie, care elimină dioxidul de carbon din atmosferă - a mai făcut recent un pas înainte, odată cu inaugurarea, în luna mai, a unei noi uzine în Islanda, dar a dezvăluit un proiect și mai ambițios, care urmează să intre în funcțiune în Louisiana, în Statele Unite, scrie Hotnews.ro.

Urmărește-ne și pe Google News
VIDEO&FOTO Prim pas, cu o piațetă, pentru redeschiderea bătrânului cinema bucureștean Favorit, dărâmat la pământ pentru a renaște în Centru European. Cinematograful - o ruină, ieșind din circuit de 20 ani CITEȘTE ȘI VIDEO&FOTO Prim pas, cu o piațetă, pentru redeschiderea bătrânului cinema bucureștean Favorit, dărâmat la pământ pentru a renaște în Centru European. Cinematograful - o ruină, ieșind din circuit de 20 ani
Evenimente

11 septembrie - Maratonul Impactul fiscalitații în economie. Parteneri: ARB, CEC Bank, CITR
24 septembrie - Eveniment News.ro – ROINVEST - Ediția a V-a. Parteneri: ARB, CEC Bank, ROCA, TeraPlast
30 septembrie - Eveniment Profit.ro e-commerce – Provocările creșterii pe o piață cu concurență tot mai dură - Ediția a V-a. Parteneri: CEC Bank, ContentSpeed
7 octombrie - Eveniment Profit Energy.forum - Ediția a VIII-al Parteneri: Raiffeisen Bank
5 noiembrie - Gala Profit – Povești cu Profit... Made in Romania. Parteneri: ARB, Garanti BBVA, Raiffeisen Bank, Philip Morris Romania

Climeworks plănuiește să implementeze acolo o nouă versiune a tehnologiei sale, bazată pe filtre mai puternice care „măresc suprafața de contact cu CO2” și reduc „cu cel puțin jumătate timpul necesar” pentru a-l elimina din atmosferă, se arată într-un comunicat de presă.

Cantitatea captată este „de peste două ori mai mare decât cea a filtrelor anterioare”, iar noile materiale utilizate „consumă jumătate din energie și sunt concepute să dureze de trei ori mai mult”, adaugă aceasta.

Climeworks speră să reducă costurile de captare „la aproximativ 250-350 de dolari pe tonă” până în 2030.

Luând în considerare toate costurile implicate de eliminarea CO2 reținut în rocă, costurile ar putea fi de 400-600 de dolari pe tonă, „o reducere de până la 50% față de prezent”, susține compania.

Lucrările la această nouă uzină din Louisiana ar trebui să înceapă în 2026, iar Climeworks speră să deschidă șantierul în anul următor.

În 2022, raportul IPCC s-a răzgândit în privința captării CO2 direct din atmosferă. Având în vedere accelerarea încălzirii globale, experții IPCC au ajuns la concluzia că nu mai este suficient să reducem emisiile de gaze cu efect de seră; trebuie să le eliminăm și din atmosferă dacă vrem să atingem obiectivele stabilite în Acordul de la Paris până în 2050.

Însă, una dintre provocările majore ale acestei tehnologii rămâne costul său. Potrivit estimărilor, acesta poate fi cuprins între 600 și 1.000 de dolari pe tonă.

viewscnt
Afla mai multe despre
climeworks
co2