Patru politici care ar elimina poluarea cu plastic

Patru politici care ar elimina poluarea cu plastic
scris astăzi, 08:51

Patru politici globale ar putea elimina aproape toată poluarea cu plastic de pe Terra, potrivit unui studiu realizat cu ajutorul inteligenței artificiale (AI) de cercetătorii de la Universitatea California din orașul american Santa Barbara, informează AFP.

Potrivit studiului publicat în revista Science, cele patru politici sunt următoarele: investiții în infrastructurile de gestionare a deșeurilor, plafonarea noii producții de plastic la nivelul anului 2020, măsuri financiare precum o taxă modică pe ambalaje și obligația pentru toate noile produse de a conține cel puțin 40% plastic reciclat.

Urmărește-ne și pe Google News
Cel mai mare producător german de oțel, ThyssenKrupp Steel, vrea să renunțe la 40% din cei 27.000 de angajați până în 2030 CITEȘTE ȘI Cel mai mare producător german de oțel, ThyssenKrupp Steel, vrea să renunțe la 40% din cei 27.000 de angajați până în 2030
Evenimente

28 noiembrie - Profit Financial.forum

Ele "nu reprezintă în niciun caz panaceul pentru rezolvarea imensei probleme a poluării cu plastic", a declarat Neil Nathan, cercetător la Universitatea California din Santa Barbara, scrie Agerpres.

Dar dacă sunt aplicate simultan, aceste măsuri ar reduce cu 91%, la 11 milioane de tone, cantitatea de deșeuri de plastic "gestionate necorespunzător" în fiecare an până în 2050, în raport cu cele 121 milioane de tone la care s-ar ajunge în același an dacă nu s-ar întreprinde nimic în acest sens.

Deșeuri gestionate necorespunzător

"Deșeurile gestionate necorespunzător reprezintă tot ceea ce nu este incinerat, depozitat sau reciclat, deci acea fracție care este mult mai susceptibilă să ajungă în mediul nostru înconjurător și să aibă un impact asupra râurilor și oceanelor noastre", a explicat Neil Nathan.

Dacă nu va fi luată nicio măsură, cantitatea cumulată de deșeuri "gestionate necorespunzător" între 2011 și 2050 ar fi de 3,5 miliarde de tone, suficiente pentru "a acoperi insula Manhattan cu un strat de plastic de zece ori mai înalt decât Empire State Building", a subliniat cercetătorul american.

Studiul a fost publicat în contextul în care delegați din 178 de țări s-au reunit luni în Busan, un oraș din Coreea de Sud, cu obiectivul de a ajunge la un acord până pe 1 decembrie pentru un tratat global împotriva poluării cu plastic.

OMV Petrom vinde teren CITEȘTE ȘI OMV Petrom vinde teren

După doi ani de negocieri, țările lumii rămân divizate în privința metodelor care ar trebui folosite. Unele doresc un tratat drastic, care să limiteze producția, în timp ce altele, în principal mari producători de petrol precum Arabia Saudită și Rusia, pledează pentru obiective mai modeste, concentrate pe reciclare și gestionarea deșeurilor.

Noul studiu, intitulat "Piste pentru reducerea gestionării necorespunzătoare a deșeurilor plastice și a emisiilor de gaze cu efect de seră la scară mondială până în 2050", a constat în simularea cu ajutorul unui software interactiv a efectelor generate de măsurile care ar putea fi incluse în viitorul tratat de la Busan.

Cele patru politici promovate în cadrul studiului sunt măsurile "care par să aibă cel mai mare impact sau să fie cele mai rentabile", a adăugat Neil Nathan.

Software-ul a utilizat învățarea automată pentru a combina informații despre creșterea demografică și tendințele economice pentru a prezice viitorul producției, poluării și comerțului cu plastic.

Douglas MacCauley, un alt profesor de la Universitatea California din Santa Barbara, consideră că "una dintre descoperirile cele mai pasionante ale acestui studiu este că se poate pune practic capăt poluării cu plastic grație acestui tratat". "Sunt de un optimism prudent, dar nu putem lăsa să treacă pe lângă noi această oportunitate unică", a adăugat el. 

viewscnt
Afla mai multe despre
poluare
plastic